Nuclear Safety

Zahteva se povećanje kvaliteta proizvoda i izvoza istih u inostranstvo

Gnjilane, 31/05/2019 - 11:03, UNIQUE ID: 190531_1
Press releases

 

Kosovo je poznato po veoma plodnom i nezagađenom zemljištu, pogodnom za gajenje raznih prehrambenih proizvoda. Uprkos ovim prednostima, Kosovo ne proizvodi dovoljno za domaće tržište, niti izvozi dovoljno u inostranstvo. To je rečeno tokom debate "Hrana i sigurniji proizvodi", koja je održana u četvrtak u Gnjilanu, na kojoj su učestvovali stručnjaci oblasti i brojni predstavnici preduzeća.

Stručnjak za slobodnu trgovinu, Naim Huruglica, izjavio je da Kosovo ne stoji dobro u pogledu izvoza, jer u srazmeri izvoza-uvoza i dalje postoji ogromna razlika. "Kosovo je 2018. uvezlo preko 700 miliona evra hrane. Značajan deo iste možemo da proizvedemo, štaviše i da izvezemo. Nije pitanje da li znamo ili možemo, nego je samo u pristupu kako da iskoristimo potencijal kojim raspolažemo, zakone koje imamo, mogućnosti koje nam nude strani donatori, jer ono što mi danas radimo je takođe pomoć, neka vrsta razmene informacija sa vama kako bi imali što više informacija šta možemo da uradimo", rekao je on.

 

Vitomir Fister, vođa tima EU projekta "Podrška slobodi kretanja robe" rekao je da je u okviru ovog projekta prioritet kvalitet i sigurnost proizvoda. "Naš projekat je osnovan sa ciljem kako bi vam pomogao da obezbedite infrastrukturu i razvijate vaše privatne firme. Mi smo ovde da pomognemo vašoj ekonomiji. Radimo na poboljšanju kvaliteta infrastrukture ... Morate se zapitati koje su obaveze koje treba ispuniti, to će vam ukazati tehnički propisi, a ne standardi. Međutim, tehnički propisi ne funkcionišu bez određenih standarda, tako da standardi podržavaju tehničke propise. Uvek moramo da pregledamo sve zahteve koje uvodimo kroz usaglašavanje”, dodao je on.

Direktor Odeljenja za poljoprivredu u opštini Gnjilane, Ramiz Ramadani, rekao je da Kosovo ima pouzdane proizvode i da treba više da se oslanja na njih nego na uvoz. Istovremeno je predložio decentralizaciju grantova i subvencija sa centralnog na lokalni nivo.

Ova debata o poljoprivrednoj delatnosti na Kosovu je organizovana u okviru projekta "Podrška komunikaciji u procesu evropskih integracija", koji finansira Kancelarija Evropske unije na Kosovu, a sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije.

Languages:
Urednički odeljci: