Landmine Actions

Feiring av Europa-dagen, 70 år siden Schuman-erklæringen, FNs 75-årsjubileum, 250 år siden Beethoven ble født, europeisk solidaritet og internasjonalt samarbeid

06/05/2020 - 10:30
News stories

 

           TOGETHER as ONE

              9. mai - 9 artister - 9 minutter - 9. symfoni

                        Vi feirer Europadagen, 70 år siden Schuman-erklæringen,
                        FNs 75-årsjubileum, 250 år siden Beethoven ble født
                         europeisk solidaritet og internasjonalt samarbeidNå, mer enn noen gang må vi gripe muligheten til å feire europeisk samhold og solidaritet på Europadagen. Fra stue til stue i medlemsstatene vil et europeisk publikum få oppleve en strålende fremføring. Dette blir en kunstnerisk feiring hvor artister fra hele EU vil strømme live fra sine egne hjem, fra Baltikum til Middelhavet, fra Brussel til Wien!

Hvordan vil det timelange programmet se ut?

- En direktesendt forestilling av 9 artister som fremfører 9 minutter av Beethovens 9. symfoni, den 9. mai. Dette blir et kunstnerisk stafettløp hvor hver artist etter hverandre vil fremføre sin del av Europahymnen Ode til gleden. Artistene kommer fra ulike EU-land og hver vil representere en annen musikksjanger, fra klassisk til pop, jazz, rap mm. Denne unike fremføringen av Europahymnen symboliserer de tette båndene, solidariteten og kreativiteten som finnes i EU. Forestillingen vil også inkludere en tegnspråktolk.
 
- Offisielle uttalelser fra FNs generalsekretær Antonio Guterres, EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk / visepresident i Europakommisjonen Josep Borrell

- Korte direktesamtaler med artister fra hele EU om europeiske solidaritet og livet i den vanskelige tiden med korona-restriksjoner. Innsikt i hvordan ulike mennesker opplever endringer i hverdagen, finner inspirasjon og hvordan det føles å være europeisk for øyeblikket.

Hvorfor et slikt kunstnerisk stafettformat?

I disse dager med strenge restriksjoner har mange artister og orkestre forsøkt å møte nedstengningen på en positiv måte gjennom musikken. Mange av dem har skapt vakre produksjoner og sangklipp som når ut til tusenvis. Det er dog en utstrakt misforståelse at dette er live-fremføringer, mens det i virkeligheten er forhåndsproduserte lydopptak der hvert orkestermedlem leverer sine egne lyd- og videoklipp som deretter settes sammen i et studio. Strømmetjenestene har alltid et visst minimum av latenstid, noe som vil gjøre det umulig å oppleve en live fremføring av et klassisk stykke i den høye kvalitet som man er vant til fra konserthus eller teatre.

Derfor kom vi på ideen om å heller fremføre Ode til gleden som et stafettløp hvor musikere får tolke hver sin del av symfonien på sitt unike vis, i helt ulike sjangere. En tegnspråktolk vil også være en del av denne spesielle produksjonen, som vi ønsker skal symbolisere solidaritet og samhold med vanskeligstilte mennesker som i disse dager lider og behøver mer oppmerksomhet enn normalt.

Live-fremføringen kan ses her:

På delegasjonens nettside: http://europa.eu/!ht88BD 

På Youtube: http://youtu.be/iZqwebyXC7g

Følg oss på Twitter og Facebook for ytterligere informasjon om arrangementet

Bagian Editorial: