Den europeiske helsunionen: et nytt EU-rammeverk for helsesikkerhet

"Vi kan ikke vente til slutten av pandemien med å forberede oss på fremtiden. Vi må bygge grunnlaget for en sterkere europeisk helseunion der 27 land jobber sammen for å reagere kollektivt.»
- Ursula von der Leyen, president for EU-kommisjonen, på Verdens helsetoppmøte (25. oktober 2020)
Pandemien har vist hvor viktig koordinering mellom europeiske land er for å beskytte helse. Ønsket i 2020 var at alle EU-land skal reagere samlet på helsekriser, og at medisinsk utstyr være rimelig, innovativt og tilgjengelig. Det var også et mål om at land skulle jobbe sammen for å forbedre forebygging, behandling og ettervern for sykdommer som kreft. I de siste tre årene har EU utviklet disse ønskene og målene til følgende konkrete nøkkelinitiativer:
- Tiltak for forbedring av kriserespons vil sikre at EU har en robust beredskapsplanlegging, et mer integrert overvåkingssystem, bedre kapasitet for nøyaktig risikovurdering og målrettet respons, solide mekanismer for felles anskaffelse av medisiner, samt muligheten til å vedta felles tiltak på EU-nivå for å møte fremtidige grenseoverskridende helsetrusler.
- Myndigheten for kriseberedskap og -innsats på helseområdet (HERA) har som mål å forbedre EUs helsesikkerhetskoordinering og utvikle, produsere, anskaffe, lagre og rettferdig fordele medisinske mottiltak før og under en helsekrise, samt forsterke den globale helseberedskapsarkitekturen.
- Tiltak for økt helseberedskapstilstand I 2022 publiserte kommisjonen sin første rapport om helseberedskap. Rapporten fremhevet fremgangen som er gjort innen beredskap og respons siden starten av COVID-19-pandemien.
- Tiltak for global helsesikkerhet For å forbedre global helsesikkerhet og levere bedre helse for alle i en verden i endring, vedtok kommisjonen en ny EUs globale helsestrategi i november 2022.
- En farmasøytisk strategi for Europa som ønsker å modernisere regelverket og støtte forskning og teknologier som når pasienter.
- En krefthandlingsplan for Europa har som mål å forebygge kreft og sikre at kreftpasienter, overlevende og deres familier kan nyte høy livskvalitet gjennom digitalisering, forskning og innovasjon.
- Det Europeiske helsedataområde er et av de sentrale byggesteinene i den europeiske helseunionen og en milepæl i EUs digitale transformasjon, har som mål å: forbedre leveringen av helsetjenester i hele EU ved å gi folk mulighet til å kontrollere helsedataene sine i hjemlandet eller i andre EU-land.
24. oktober 2022 vedtok Rådet også de tre siste forskriftene som fullfører den rettslige rammen til helsunionen. Disse følgende lovverkselementene vil forbedre EU's kapasitet på viktige områder som forebyggelse, beredskap, overvåkning, risikovurdering, tidlig varsling og innsats.
25. desember 2022 meddelte Kommisjonen at alle byggeklossene til den europeiske helseunionen offisielt er på plass og at EU nå har de nødvendige rettslige verktøyene og nøkkeltiltakene for å reagere på en mer samlet og effektiv måte under folkehelsekriser.
