European Union External Action

Republica Moldova: Înaltul Reprezentant/ Vicepreședintele Josep Borrell a avut o întrevedere cu președintele Maia Sandu

Brussels, 18/01/2021 - 10:46, UNIQUE ID: 210118_8
Press releases

Pe 18 ianuarie, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate / Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, s-a întâlnit cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Josep Borrell a reafirmat angajamentul UE de a consolida asocierea politică și integrarea economică cu Republica Moldova, lucrând într-un parteneriat strâns, bazat pe ambițiosul Acord de Asociere. El a salutat concentrarea puternică a președintelui și mandatului său pe reforme, consolidarea statului de drept și combaterea corupției, și a asigurat-o de sprijinul deplin al UE în acest demers, care este esențial pentru a aduce beneficii tangibile vieții cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, cei doi au discutat despre evoluțiile interne și despre necesitatea unor pași decisivi și eficienți pentru a recâștiga încrederea cetățenilor Republicii Moldova în instituțiile statului, pentru a construi o justiție puternică și independentă și pentru a asigura un sector financiar și bancar stabil.

În ceea ce privește provocările rezultate din pandemia provocată de coronavirus, Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele a reamintit solidaritatea puternică a UE cu Republica Moldova. Pe lângă contribuția de 108 milioane de euro mobilizați pentru furnizarea echipamentelor de protecție, consolidarea sistemului de sănătate și sprijinirea redresării socio-economice, Republica Moldova a beneficiat deja de asistență macrofinanciară de urgență din partea UE, în valoare de 50 de milioane de euro.

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Josep Borrell a subliniat angajamentul UE de a contribui la asigurarea accesului tuturor la vaccinurile împotriva coronavirusului, inclusiv în vecinătatea imediată a UE. Mai mult, asistența suplimentară a UE, oferită în special prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, poate fi utilizată de autoritățile moldovenești în pregătirea adecvată pentru campania de vaccinare împotriva coronavirusului.

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Borrell și președintele Sandu au discutat, de asemenea, situația din regiunea Transnistriană. Înaltul Reprezentant a reiterat angajamentul UE față de un proces de soluționare pașnic, cuprinzător și durabil în cadrul formatului 5 + 2 și și-a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, în conformitate cu Declarația ministerială OSCE din decembrie 2020.