European Union External Action

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 10 of 41

Danas je međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) Ovom prilikom, želim da ovaj blog post usredsredim na ljude koji i dalje trpe diskriminaciju i nasilje zbog svog identiteta i zato što ne mogu da žive i vole slobodno prema svom izboru. Konkretnije, želim da odam počast zajednici lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, transrodnih i interseksualnih osoba (LGBTI+) i svim LGBTI+ aktivistima koji brane pravo da budu svoji.

Dan Evrope obeležavamo 9. maja 70. godišnjica Šumanove deklaracije daje priliku da se razmisli o tome šta znači evropska integracija i o ulozi EU u svetu. Želeo bih da iskoristim ovaj blog post da to učinim iz ličnog ugla, da vidim zašto je Evropu kao ideju i politički projekat vredno braniti.

Sada je već više od mesec dana otkako je korona virus u Evropi. Iako svakodnevno radimo na rešavanju krize u svim aspektima, dobro je odstupiti korak u stranu i razmišljati o tome šta znači živeti sa virusom COVID19 za naš svakodnevni život, za Evropu, za svet, ako i kako će to uticati na naše društvo.

Veoma teške sedmice su pred svima nama, sa pandemijom koronavirusa i njegovim globalnim posledicama koje dominiraju u udarnim vestima i našim mislima. Ova dešavanja su u drugi plan stavila i važnu odluku koja nije poprimila zasluženu pažnju. Usred krize oko koronavirusa, Evropska unija je odlučila da otpočne razgovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ovo je dobra vest za dve zemlje, Zapadni Balkan i za celu Evropu.

Tokom svoje poslednje posete Zapadnom Balkanu, imao sam priliku da se sastanem sa izuzetnim i impresivnim ljudima iz svih oblasti života. Pažnja se obično poklanja mojim sastancima sa političkim liderima. Ali sada želim da ukažem na razgovore koje sam vodio sa ljudima iz regiona: mladim aktivistima koji žele čistiji vazduh i zeleniji region; ženama sa motivacijom da ostvare našu zajedničku evropsku budućnost i koje se bore za veću ulogu u rešavanju sukoba. Nadam se da će svi ovi ljudi sa odličnim idejama, stručnošću, talentom i rešenošću imati značajnu ulogu u napretku procesa pristupanja regiona EU. Oni moraju da imaju tu ulogu, ako će taj proces uspeti.

Uzbuđen sam što smo se juče dogovorili o važnoj prekretnici u borbi EU protiv klimatskih promena: usvojili smo saopštenje Evropske komisije o „Zelenom dogovoru EU"

Ove godine obeležavamo 10. godišnjicu Povelje o osnovnim pravima i 30. godišnjicu Konvencije UN o pravima deteta. Ipak, ova prava i dalje se osporavaju širom sveta. Posebno su deca i mladi i dalje glavne žrtve kršenja ljudskih prava. Prisiljeni su da traže utočište, regrutuju ih za vojnike, prisiljavaju ih na dečiji rad ili ih razdvajaju od porodice protiv svoje volje.

On 1 December, Josep Borrell assumed the post of EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the European Commission.

Konvencija UN o Pravima Deteta puni 30 godina postojanja ali mi još uvek se ne bavimo tim delom. Čak šta više, mi smo prešli dug put do njenog stupanja na snagu, dok se još uvek na svakodnevnom nivou dolazi do kršenja prava dece

Pages