European Union External Action

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 10 of 52

Sot është Dita Ndërkombëtare Kundër Homofobisë, Transfobisë dhe Bifobisë (IDAHOT). Me këtë rast, dua ta fokusoj këtë blog tek njerëzit që ende vuajnë nga diskriminimi dhe dhuna për shkak të identitetit të tyre dhe sepse nuk mund të jetojnë e të dashurojnë lirshëm dhe sipas dëshirës së tyre. Më konkretisht, ky është një homazh ndaj komunitetit të lezbikeve, homoseksualëve, biseksualëve, transgjinorëve dhe interseksualëve (LGBTI+) dhe të gjithë aktivistëve LGBTI+ që mbrojnë të drejtën për të qenë vetvetja.

Më 9 maj ne shënojmë Ditën e Evropës. 70 vjetori i Deklaratës së Shumanit ofron një mundësi për të reflektuar për atë se çka nënkupton integrimi evropian dhe për rolin e BE-së në botë. Dua të përdor këtë postim në ‘blog’ për ta bërë këtë nga një këndvështrim personal, për të treguar se pse Evropa si ide dhe projekt politik ia vlen të mbrohet

Në vigjilje të takimit më 6 maj nëmes BE-së dhe rajonit, Bashkimi Evropian e përforcon mbështetjen e vet ndaj Ballkanit Perëndimor për ta trajtuar krizën me virusin korona.

U bë më shumë se një muaj që koronavirusi e ka kapluar Evropën. Ndërkohë që çdo ditë punojmë mirë për të adresuar krizën në të gjitha aspektet e saj, është mirë të ndalemi dhe të reflektojmë se çfarë do të thotë të jetosh me COVID19, për jetën tonë të përditshme, për Evropën, për botën më të gjerë dhe si do të ndikojë në shoqërinë tonë.

Më 28 mars 2020, Shqipëria dërgoi 30 mjekë dhe infermierë në Itali për të mbështetur fqinjin e saj të goditur rëndë në luftën kundër Coronavirusit.

Languages:

Të gjithë sapo lamë pas një javë shumë e vështirë me pandeminë e Coronavirusit dhe pasojat e saj globale që pushtojnë titujt dhe mendimet tona. Këto zhvillime errësuan gjithashtu një vendim të rëndësishëm që nuk mori vëmendjen e merituar. Në mes të krizës së Coronavirusit, Bashkimi Evropian vendosi të hapë bisedimet e pranimit me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë. Ky është një lajm i mirë për të dy vendet, Ballkanin Perëndimor dhe për të gjithë Evropën.

Epidemia e Koronavirusit

Për të mësuar më shumë rreth reagimit ndaj Koronavirusit, vizitoni faqen e internetit të përditësuar vazhdimisht të Komisionit Evropian.

Languages:

Gjatë vizitave të mia të paradokohshme në Ballkanin Perëndimor, kisha mundësinë të takohem me njerëz të jashtëzakonshëm dhe frymëzues nga të gjitha sferat e jetës. Zakonisht fokusi i takimeve të mia janë udhëheqësit politik. Por, këtë herë dua t’i vë në pah takimet që i kisha me njerëzit nga ky rajon: aktivistë të rinj që duan ajër të pastër dhe rajon më të gjelbër; gra me entuziazmin për ta arritur ardhmërinë tonë të përbashkët evropiane dhe që luftojnë për rol më të madh në zgjidhje të konflikteve. Shpresoj që të gjithë këta njerëz me ide të mëdha, ekspertizë, talent dhe vendosmëri do të luajnë rol domethënës në avancimin e procesit të aderimit të rajonit në BE. Ata patjetër që duhet ta kenë këtë rol, nëse ky proces duhet të ketë sukses.

Jam i lumtur që dje u pajtuam për një arritje të rëndësishme të BE-së në luftën kundër ndryshimeve klimatike: kemi aprovuar komunikatën e Komisionit Evropian për "Marrëveshjen e Gjelbër të BE-së".

Këtë vit festojmë 10 vjetorin e Kartës e Drejtave Themelore dhe 30 vjetorin e Konventës së KB-së për të Drejtat e Fëmijëve. Por, këto të drejta akoma mbesin një sfidë kudo në botë. Në veçanti, fëmijët dhe të rinjtë akoma janë viktima kryesore të shkeljeve të drejtave të njeriut. Ata janë të detyruar të kërkojnë strehim, të rekrutohen si ushtarë, detyrohen të punojnë apo të largohen nga familjet kundër dëshirës së tyre.

Pages