European Union External Action

Pismo podrške ambasadorke EU u Crnoj Gori

26/10/2020 - 16:34
News stories

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, uputila je pismo podrške “Centru za ženska prava” povodom javnog reagovanja na neprihvatljivo nisku političku zastupljenost žena – opadajući broj poslanica u Skupštini Crne Gore i isključenost žena iz političkih pregovora za sastav nove Vlade.

 

Poštovana gđo Raičević,

Želim da Vam se zahvalim na pismu i otvaranju pitanja niske zastupljenosti žena u politici u Crnoj Gori.

Skretanjem moje pažnje na ovu problematiku zalazite u temu koja je jako bliska mom srcu. Kao žena u diplomatiji, i te kako dobro znam sa kakvim se izazovima žene suočavaju u odlučivanju, posebno u regionu Jugoistočne Europe.

Čvrsto vjerujem da nema prosperiteta bez jednakosti, a lično sam uključena u brojne kampanje za zaštitu građanskih prava iz ove oblasti, od kojih izdvajam onu posvećenu borbi protiv nasilja u porodici, kako u Rumuniji tako i van zemlje.

Kao novoimenovana ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, prioritetni zadatak će mi biti da pružim podršku Vama i ostalim akterima koji su aktivni na ovom polju i radim sa nadležnim organima Crne Gore na izgradnji ravnopravnog i pravednog društva. Kada žene budu osnažene, bezbjedne, obrazovane i ekonomski nezavisne, od toga će profitirati svi: i djeca, i žene i muškarci.

Evropska unija stavlja veliki naglasak na rodnu ravnopravnost i globalni je pionir u borbi protiv svih oblika diskriminacije i promovisanju jednakosti, uključujući rodnu ravnopravnost u politici.

Prvo, to je pitanje demokratske zastupljenosti. Nepravedno je, neprihvatljivo i neodrživo da više od polovine građana nije zastupljeno u izvršnoj i zakonodavnoj sferi.

Drugo, EU se zalaže za različitost. Žene značajno doprinose ekonomskom, kulturnom i društvenom životu svake zemlje. Žene i muškarci imaju različita iskustva i važno je da u proces donošenja odluka uvrstimo različite perspektive.

Rodna ravnopravnost sadržana je u Ustavu Crne Gore i značajna je komponenta pregovora o pristupanju Evropskoj uniji. Zapravo, EU zahtijeva i da rodna ravnopravnost bude uključena u kreiranje politika na svim nivoima, ne samo u politici, već i u privredi, poslovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju, kulturi i drugim oblastima. U izvještajima Evropske komisije za Crnu Goru za 2019. i 2020. godinu izraženo je žaljenje zbog nedostatka rodno uravnotežene političke zastupljenosti na izborima, kao i zbog činjenice da su žene i dalje nedovoljno zastupljene na tržištu rada, u preduzetništvu, kreiranju politika i politici. Parlamentarni izbori održani 30. avgusta su u tom smislu propuštena prilika, jer je većina izbornih lista ispunila samo propisane minimume u pogledu rodne ravnopravnosti. Kao rezultat toga, broj poslanica se smanjio na 19, što sada predstavlja samo 23% ukupnog broja mandata.

Iza naših riječi stoje djela kojima podržavamo projekte i inicijative iz oblasti rodne ravnopravnosti. Podržali smo osnivanje Ženske političke mreže, kako finansijski tako i politički. Zalagali smo se za uravnoteženiju zastupljenost žena u Skupštini i Vladi, te pružili finansijsku podršku civilnom sektoru u Crnoj Gori, afirmišući na taj način rodnu agendu.

Aktivisti i aktivistkinje za ženska prava igraju ključnu ulogu u promovisanju rodne ravnopravnosti. Centar za ženska prava – i Vi, gospođo Raičević – u samom ste srcu te borbe. Nije slučajno što ste prošle godine odabrani za promoterku globalne kampanje Evropske unije pod nazivom „Evropljani i Evropljanke koji čine razliku“. Odabirom Vas za crnogorsku predstavnicu u kampanji željeli smo da se Vaš glas čuje i izvan granica ove države. Pokazali smo da je Vaš san isti onaj san baš svake žene u Evropskoj uniji i šire. Ponosni smo na našu saradnju i zahvalni na onome što radite.

Zbog toga će Delegacija Evropske unije vrlo ozbiljno shvatiti Vaše problematizovanje trenutne nedovoljne političke zastupljenosti žena.

U aktuelnoj atmosferi političkih promjena i obećanja bolje budućnosti, žene moraju naći mjesto koje im pripada. Političari moraju preći sa riječi na djela. Oni imaju veliku odgovornost u rješavanju trajnog problema slabe političke zastupljenosti i učešća žena u Crnoj Gori. Politika mora služiti kao primjer. Nema boljeg trenutka od ovog sada da se riječi potkrijepe djelima, kako bi se izgradilo demokratsko društvo utemeljeno na pluralizmu, jednakosti i toleranciji.

Važnost ovog pitanja istakla sam na nedavnim sastancima sa novoizabranim predsjednikom Skupštine Bečićem i drugim predstavnicima nove parlamentarne većine. I nastaviću to da radim.

Uvjeravam Vas da ću za vrijeme svog mandata u Crnoj Gori uložiti sopstveno vrijeme i trud kako bih pružila podršku Centru za ženska prava i svim organizacijama civilnog društva koje se zalažu za rodnu ravnopravnost. Zauzvrat, računam na Vas da ćete me podržati u dijalogu sa državnim organima, posebno sa Skupštinom Crne Gore i novom Vladom, nakon što bude formirana.

Hajde da svi zajedno radimo kako bismo postigli ravnopravnost. Vrijeme je da Crna Gora napravi iskorak, za dobro svih.

 

S poštovanjem,

 

 

Oana Cristina Popa  

Editorial Sections: