European Union External Action

Upoznajte 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana

21/09/2020 - 14:40
News stories

Evropska unija pokrenula je novu inicijativu posvećenu mladim ljudima na Zapadnom Balkanu. Riječ je o platformi „Mladi evropski ambasadori“ (Young European Ambassadors – YEA),  kojima se pruža prilika da upoznaju i dožive vrijednosti EU i  promovišu mogućnosti koje ova zajednica nudi. Platforma je i njihov prostor za razmjenu ideja i razvijanje talenata, kako bi postali nosioci pozitivnih promjena unutar svojih zajednica, regiona i same EU.

Stručni žiri odabrao je 60 mladih evropskih ambasadora i atašea iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije. Odabrani mladi evropski ambasadori odražavaju raznolikost interesovanja, na taj način unoseći uzbudljiv spoj svojih vještina i talenata u YEA mrežu. Iako dolaze iz različitih sredina, svi dijele interesovanje za učenje o evropskim vrijednostima, povezivanje sa vršnjacima i razvijanje svojih ideja.

„Ova platforma je veoma važna za Evropsku komisiju. Buduće mlade ambasadore i mlade ljude u regionu, smatramo jednim od ključnih pokretača pozitivnih promjena u zemljama koje podržavamo “, rekla je Miriam Ferran, direktorka Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

U odabranoj ekipi je i 10 sjajnih mladih ljudi iz Crne Gore: Jovana Jaćimović, Matija Sekulić, Vojin Ćetković, Dado Dervanović, Bojana Lalatović, Ivana Srećković, Stefan Vukmanović, Emina Balota, Jelena Delibašić i Aleksandar Kaluđerović.

Mladi ambasadori i atešei učestvovaće na konferencijama, kulturnim događajima kao i studijskim putovanjima širom EU i Zapadnog Balkana kako bi jačali svoje vještine i širili mrežu (svi događaji i aktivnosti podliježu aktuelnim mjerama za borbu protiv Covid-19 pandemije). Uključivaće se u različite kreativne i socijalne projekte koji podstiču aktivizam. Radiće na razvoju liderskih vještina kroz posebno kreirane radionice, istraživati komunikacione tehnike, kako online tako i offline, ali i učiti o Evropskoj uniji i šta ona može da donese regionu Zapadnog Balkana.

Prvi poziv za mlade evropske ambasadore privukao je preko 400 aplikanata, dok su pobjednici izabrani kombinacijom javnog onlajn glasanja i ocjenama šestočlanog žirija. Kako bi se kvalifikovali za učešće, kandidati su morali da ispunjavaju kriterijum godišta (između 18-29 godina) kao i da dolaze sa Zapadnog Balkana. Od njih se takođe očekivalo da budu aktivni u nekim od kreativnih oblasti kao što su umjetnost i dizajn, film i fotografija, muzika, aktivizam mladih, zaštita životne sredine ili sport - polja koja prirodno okupljaju mlade – kao i da predstave glasačima svoju ideju i misiju kao mladog evropskog ambasadora u video klipu u trajanju od jednog minuta. Drugi poziv za prijavu biće otvoren sljedeće godine, a svi detalji će biti objavljeni na webalkans.eu.

Platforma „Mladi evropski ambasadori“ dio je regionalnog komunikacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je pokrenut u januaru 2020. Program se finansira u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU i trajaće tri godine. Cilj programa je informisanje različitih ciljnih grupa o vrijednostima, politikama i programima EU.

Filelista_ambasadora_i_atasea.docx

Editorial Sections: