European Union External Action

Izgradnja svijeta u kojem želimo da živimo: Unija vitalnosti u svijetu nestabilnosti

18/09/2020 - 16:04
News stories

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen danas je u svom prvom godišnjem obraćanju o Stanju Unije zacrtala put na kojem će Evropska unija prevazići krhkost ogoljelu krizom koronavirusa i izgraditi Uniju vitalnosti.

Rasprava o Stanju Evropske unije 2020. godine dolazi u vrijeme neizvjesnosti, kada pandemija korona virusa i dalje pogađa sve aspekte evropske i globalne ekonomije i društva. Pandemija je istovremeno pokazala i krhkost globalnog sistema i važnost saradnje za rješavanje kolektivnih izazova:

„Budući da je ovo bila globalna kriza, moramo naučiti globalne lekcije“, poručila je Von der Lajen.

Ona je naglasila da Evropa ima jedinstvenu priliku da napravi promjene kroz NextGenerationEU i da Evropa „ima viziju, plan i investiciju“, koja je potrebna da to učini. Da bi omogućila Evropi da postane zelena, digitalna i otpornija, Evropska komisija će se usredsrediti na:

  • Zaštitu života i egzistencije u Evropi, zdravlja građana i stabilnosti ekonomije;
  • Jačanje evropskog Zelenog dogovora i povećanje ambicija - Von der Lajen je tokom obraćanja najavila da Komisija predlaže povećanje smanjenja emisija ugljen-dioksida na 55%;
  • Digitalnu transformaciju, posebno u pogledu podataka, tehnologije i infrastrukture;
  • Iskorišćavanje jedinstvenog tržišta na najbolji mogući način;
  • Stvaranje globalnog odgovora, dok svijet čeka dostupnu, pristupačnu i sigurnu vakcinu protiv COVID-19;
  • Zauzimanje novog pristupa migracijama, oprez u vladavini zakona i izgradnja unije u kojoj rasizmu i diskriminaciji nije mesto;
  • Asertivnije odgovaranje na globalne događaje i jačanje odnosa sa najbližim susjedima EU i globalnim partnerima.

Kada je riječ o Uniji kao globalnom akteru na globalnom nivou, predsjednica Von der Lajen je pozvala na revitalizaciju i reformu multilateralnog sistema, uključujući UN, STO i SZO.

„Sa jakim Ujedinjenim nacijama možemo pronaći dugoročna rješenja za krize poput Libije ili Sirije. Sa snažnom Svjetskom zdravstvenom organizacijom možemo bolje da se pripremimo i odgovorimo na globalne pandemije ili lokalne epidemije - bila to korona ili ebola. A sa jakom Svjetskom trgovinskom organizacijom možemo osigurati pošteno nadmetanje za sve. Ali istina je takođe da potreba za revitalizacijom i reformom multilateralnog sistema nikada nije bila tako nužna. Naš globalni sistem prerastao je u puzajuću paralizu. Glavne sile ili se povlače iz institucija ili ih uzimaju kao taoce svojih interesa. Ova dva puta nas ne vode nikuda. Da, želimo promjene. I zato želim da EU vodi reforme STO i SZO, kako bi bile pogodne za današnji svijet. Ali znamo da za multilateralne reforme treba vremena i da u međuvremenu svijet neće stati. Bez ikakve sumnje, postoji jasna potreba da Evropa zauzme čvrste stavove i brze akcije u globalnim poslovima “.

Predsjednica Von der Lajen obavezala se da će iskoristiti evropsku „diplomatsku snagu i ekonomski uticaj za posredovanje u sporazumima koji čine razliku“ u vezi sa etičkim pitanjima, ljudskim pravima i pitanjima životne sredine i da će Evropa uvijek „biti globalni zagovornik pravičnosti“. Ona se takođe u svom govoru osvrnula na aktuelna međunarodna pitanja i naglasila da Evropa mora produbiti i poboljšati svoje partnerstvo sa svojim prijateljima i saveznicima. Od revitalizacije i njegovanja transatlantskog saveza do jačanja partnerstva sa najbližim susjedima EU.

Predsjednica je podsjetila svoju publiku da je odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom zaista istorijska i da budućnost čitavog Zapadnog Balkana leži u EU. Von der Lajen je pružila svoje uvjerenje da ćemo „takođe biti tu za zemlje Istočnog partnerstva i partnere u južnom susjedstvu - kako bismo pomogli u otvaranju radnih mjesta i pokrenuli njihove ekonomije“.

Kada je riječ o Africi, Von der Lajen je navela da je partnerstvo između EU i Afrike partnerstvo jednakih.

„Afrika će biti ključni partner u izgradnji svijeta u kojem želimo da živimo - u klimatskim, digitalnim ili trgovinskim oblastima“, rekla je predsjednica Komisije.

Ona je naglasila da je Turska važan susjed, ali da „dok smo na mapi blizu, čini se da rastojanje između nas raste. Da, Turska je u problematičnom susjedstvu. I da, prima milione izbjeglica, za šta ih podržavamo uz znatna sredstva. Ali ništa od ovoga nije opravdanje za pokušaje zastrašivanja susjeda “.

Osvrnula se i na odnos EU sa Kinom.

„Odnos između Evropske unije i Kine istovremeno je jedan od strateški najvažnijih i jedan od najizazovnijih koji imamo. Od početka sam isticala da je Kina pregovarački partner, ekonomski konkurent i sistemski rival. Imamo zajedničke interese po pitanjima kao što su klimatske promjene - i Kina je pokazala da je spremna da se uključi kroz dijalog na visokom nivou. Ali očekujemo da će Kina ispuniti svoje obaveze iz Pariškog sporazuma i biti primjer “.

U vezi sa situacijom u Bjelorusiji, ona je podvukla da je Evropska unija na strani bjeloruskog naroda:

„Sve nas je pokrenula neizmjerna hrabrost onih koji su se mirno okupljali na Trgu nezavisnosti ili učestvovali u maršu neustrašivih žena. Izbori koji su ih doveli na ulicu nisu bili ni slobodni ni pošteni. A brutalni odgovor vlade od tada je sramotan. Bjeloruski narod mora biti slobodan da sam odlučuje o svojoj budućnosti “.

U svom prvom godišnjem obraćanju o Stanju Unije, predsjednica Von der Lajen je pozvala Evropu da „bude globalni zagovornik pravičnosti“ i naglasila je da „ako Evropa treba da igra ovu vitalnu ulogu u svijetu - ona ​​takođe mora interno da stvori novu vitalnost“.

Editorial Sections: