European Union External Action

9 år gamle Shriya fra Stavanger får en egen Galileo-satellitt oppkalt etter seg!

11/03/2020 - 17:15
News stories

Nå er ventetiden endelig over, og vi kan avsløre at den norske vinneren av Europekommisjonens Galileo-tegnekonkurranse er 9 år gamle Shriya fra Stavanger!

Vi annonserte og feiret den norske vinneren med brask og bram under en prisseremoni 11. mars på Norsk Romsenter. 9 år gamle Shriya Avinash Salgarkar fra Stavanger går på International School of Stavanger i 3. klasse. Som vinner av Galileo-tegnekonkurransen "Tegn din drøm om verdensrommet" for barneskolebarn i Norge, får Shriya navnet sitt på en ekte Galileo-satellitt som skytes ut i verdensrommet i 2021.

"Det er en ære å motta denne prisen og få navnet mitt på en satellitt. Jeg vil takke foreldrene og lærerne mine for at de tror på meg og søsteren min for all støtte. Det var gøy å delta i konkurransen. Tegningen min viser hvordan verdensrommet ser ut i mine drømmer. Jenta med det lange håret er meg. Jeg ønsker å dedikere tegningen til alle jenter der ute som ønsker å følge drømmene og målene sine, akkurat som meg," sier Shriya.

Under prisseremonien ble taler holdt av statssekretær Audun Halvorsen fra Utenriksdepartementet og rådgiver Celine H. Maagerøe fra EUs delegasjon til Norge.

‘’Vi har et tett godt samarbeid med EU når det gjelder romfart. Et spesielt viktig bidrag fra Norge er satellitt stasjonene på Svalbard, i Tromsø og nesten helt ned på Sydpolen i Antarktis. Her er det store norske anlegg som henter ned informasjon fra rommet hver dag. Dette er data som EUs romprogram er svært avhengig av. Norge er en liten men viktig romfartsstasjon og romnasjon. Verdensrommet og romvirksomhet blir mer viktig. Det vi trenger i Europa og Norge er at man tenker stort, at man drømmer, man er modig og at man tror på vitenskapen og ikke minst at man samarbeider for å nå målene våre’’, sier Audun Halvorsen.

Shriya ble kåret av en norsk jury som besto av statssekretær Audun Halvorsen fra Utenriksdepartementet, direktør Christian Hauglie-Hanssen fra Norsk Romsenter, ambassaderåd Wolfgang Behrendt fra EUs delegasjon til Norge og freelance-tegner Martin Aas.

Fra venstre, Wolfgang Behrendt, Audun Halvorsen, Shriya Avinash Salgarkar, Christian Hauglie-Hanssen, Martin Aas.

"Vi er svært imponerte over bidragene, barnas kreativitet og kunstneriske ferdigheter", sier juryformann Wolfgang Behrendt.

Juryens medlemmer følte de ble invitert med på en reise i verdensrommet med Shriyas tegning.

‘’Den fanget oss med sin meget balanserte og interessante stil, varme og harmoniske farger, og dens kreativitet som inspirerer publikums fantasi‘’, fortsatte Behrendt.

Juryen la til grunn at tegningen uttrykker konkurransens tema "Drøm om verdensrommet" på en sammenhengende måte. Den har et originalt konsept og en eksepsjonell kunstnerisk stil. Den grafiske utførelsen og de utviste ferdighetene vitner om veldig god teknikk. Vinneren fikk den høyeste totalsummen og presterte bra på alle kriteriene som juryen la til grunn, og tegningen er den som ga det beste helhetsinntrykket.

På prisseremonien hadde Shriya med seg far, mor og søster, hvor hun fikk vise den flotte originaltegningen frem til publikum. Hun fikk et diplom, samt en 1:25 skalamodell av Galileo-satellitten som skal bære hennes navn, som hun skal få med seg hjem til Stavanger.

Etter annonseringen fikk Shriya flere spørsmål fra andre nysgjerrige barn fra Tøyen skole. Når hun blir stor vil hun bli kirurg, men har veldig lyst til å reise ut til verdensrommet også. Etter spørsmålsrunde ble det også lunsj og kakekutting. 

Kakekutting med vinner og jury.

Shriya koser seg med kake sammen med storesøster Trisha og Celine Maagerøe.

"Det er utrolig moro at så mange barn har tegnet sin drøm om verdensrommet og deltatt i denne unike konkurransen. Det viser at verdensrommet fortsatt fenger dagens unge, og at de ikke er redde for å drømme stort", sier rådgiver ved EUs delegasjon til Norge, Celine Maagerøe.

Norsk Romsenter overrasket dessuten vinneren med en tur til Andøya. Her vil Shriya sammen med familie få besøke Andøya Space Center, hvor det er skutt opp over 1,200 raketter siden 1960-tallet. Galileo-satellitten, som nå døpes "SHRIYA", skal skytes opp i verdensrommet i 2021.

Redaksjonens innhold: