Internationellt har EU lett och stött fredssamtal runtom i världen för att underlätta lösningar i konflikter:
Efter flera år av EU-ledda diplomatiska insatser nåddes i juli 2015 en historisk internationell överenskommelse om Irans kärntekniska program. EU förhandlade fram överenskommelsen tillsammans med Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA. Iran förband sig att under inga omständigheter någonsin eftersträva, utveckla eller förvärva kärnvapen. EU är nu ordförande i den kommitté som övervakar genomförandet av detta avtal.
I Colombia stöder EU fredssamtalen mellan regeringen och Farc genom ett särskilt sändebud för fred – Irlands f.d. utrikesminister Eamon Gilmore – för att få slut på ett inbördeskrig som pågått i decennier.
I Mali har EU hjälpt landet att ta sig ur en djup politisk kris genom att delta i medlingen som ledde till det fredsavtal som undertecknades i juni 2015. EU hjälper också till med att utbilda Malis försvarsmakt i kampen mot terrorismen och ger omfattande utvecklingsbistånd. Detta är ett exempel på den övergripande EU-strategi där alla verktyg används – diplomatiska, säkerhetsmässiga och ekonomiska – vid sidan av utvecklingssamarbetet.
Genom sitt politiska, praktiska och ekonomiska stöd har EU spelat en avgörande roll för fredsbyggandet på västra Balkan efter de jugoslaviska krigen. Ett exempel är den EU-stödda dialogen mellan Serbien och Kosovo, som ledde till en banbrytande överenskommelse i april 2013 som nu håller på att genomföras med stöd från EU.