La nivel internațional, UE a condus și a sprijinit o serie de negocieri de pace peste tot în lume în scopul de a facilita găsirea unor soluții la conflictele internaționale, cum ar fi, de exemplu:
În iulie 2015, după mai mulți ani de eforturi diplomatice desfășurate sub egida UE, s-a ajuns la un acord internațional istoric cu privire la programul nuclear iranian. UE, împreună cu China, Franța, Germania, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite, a acționat în vederea încheierii acestui acord. Iranul și-a luat angajamentul de a nu încerca în niciun caz să obțină, să creeze sau să dobândească arme nucleare. În prezent, UE prezidează comitetul care monitorizează punerea în aplicare a acestui acord.
În Columbia, UE sprijină negocierile de pace dintre guvern și mișcarea FARC pentru a pune capăt războiului civil care a durat zeci de ani; în acest scop, UE a numit un trimis special pentru pace – fostul ministru irlandez al afacerilor externe, dl Eamon Gilmore.
În Mali, UE acționează pentru a ajuta țara să iasă dintr-o criză politică profundă, prin co-medierea acordului de pace din Mali, care a fost semnat în iunie 2015. De asemenea, UE oferă sprijin pentru formarea forțelor armate maliene în vederea combaterii terorismului, precum și prin intermediul unui ajutor pentru dezvoltare substanțial. Acesta este un exemplu al abordării globale adoptate de UE, care utilizează toate instrumentele de care dispune – diplomatice, din domeniul securității, financiare și legate de cooperarea pentru dezvoltare.
Prin intermediul sprijinului său politic, practic și economic, UE a jucat un rol esențial în consolidarea păcii în Balcanii de Vest, ulterior războaielor iugoslave. Un exemplu în acest sens este dialogul facilitat de Uniunea Europeană între Serbia și Kosovo, care a dus la un acord istoric în aprilie 2013, acesta fiind în prezent pus în aplicare cu sprijinul UE.