In internationaal verband heeft de EU over de hele wereld vredesgesprekken geleid en gesteund om oplossingen voor conflicten te helpen bewerkstelligen, zoals:
Na jaren van door de EU geleide diplomatieke inspanningen werd in juli 2015 een historisch internationaal akkoord bereikt over het kernprogramma van Iran. Dit akkoord kwam tot stond dankzij bemiddeling door de EU, samen met China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Iran beloofde in geen geval kernwapens te zullen nastreven, ontwikkelen of kopen. De EU is nu voorzitter van het comité dat toezicht houdt op de uitvoering van deze overeenkomst.
In Colombia steunt de EU de vredesgesprekken tussen de regering en de FARC die een einde moeten maken aan tientallen jaren van burgeroorlog, en benoemde daartoe voormalig Iers minister van Buitenlandse Zaken Eamon Gilmore als speciale vredesgezant.
In Mali heeft de EU het land uit een diepe politieke crisis geholpen als medebemiddelaar bij de in juni 2015 ondertekende Malinese vredesovereenkomst. De EU-steun behelst ook het opleiden van de Malinese strijdkrachten in terrorismebestrijding en het geven van aanzienlijke ontwikkelingshulp. Dit is een voorbeeld van de totaalaanpak van de EU waarbij zij al haar instrumenten op het vlak van diplomatie, veiligheid, financiën en ontwikkeling inzet.
De EU heeft met politieke, praktische en economische steun na de oorlog in Joegoslavië een cruciale rol gespeeld bij het tot stand brengen van vrede op de
Westelijke Balkan. Een voorbeeld hiervan is de door de Europese Unie gefaciliteerde dialoog tussen Servië en Kosovo, die in april 2013 tot een baanbrekende overeenkomst heeft geleid en momenteel met de steun van de EU wordt uitgevoerd.