Kansainvälisellä tasolla EU on johtanut ja tukenut rauhanneuvotteluja eri puolilla maailmaa ratkaisujen löytämiseksi konflikteihin. Esimerkiksi:
Vuosia kestäneen EU:n johtaman diplomaattisen työn tuloksena heinäkuussa 2015 päästiin historialliseen kansainväliseen sopimukseen Iranin ydinohjelmasta. EU välitti sopimuksen yhdessä Kiinan, Ranskan, Saksan, Venäjän, Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen kanssa. Iran sitoutui siihen, ettei se missään olosuhteissa tavoittele, kehitä eikä hanki ydinaseita. EU on tällä hetkellä kyseisen sopimuksen täytäntöönpanoa valvovan komitean puheenjohtaja.
Kolumbiassa EU on tukenut hallituksen ja FARC-liikkeen välisiä rauhanneuvotteluja vuosikymmenten sisällissodan päättämiseksi nimittämällä Irlannin entisen ulkoministerin Eamon Gilmoren EU:n erityislähettilääksi rauhanprosessiin.
Malissa EU on auttanut maata selviytymään vakavasta poliittisesta kriisistä kesäkuussa 2015 allekirjoitetun Malin rauhansopimuksen avulla. EU oli yksi sopimuksen välittäjistä. EU osallistuu myös Malin asevoimien kouluttamiseen terrorismin torjunnassa ja antaa huomattavan määrän kehitysapua. Tämä on esimerkki EU:n kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta, jossa hyödynnetään kaikkia EU:n välineitä – diplomatiaa, turvallisuutta, rahoitusta ja kehitysyhteistyötä.,
EU on ollut ratkaisevassa asemassa rauhan rakentamisessa Länsi-Balkanilla Jugoslavian sotien jälkeen tarjoamalla poliittista, käytännön ja taloudellista tukea. Yksi esimerkki tästä on Serbian ja Kosovon välinen vuoropuhelu, jota EU on edistänyt ja joka johti huhtikuussa 2013 merkittävään sopimukseen. Tällä hetkellä sopimusta toteutetaan EU:n tuella.