Σε διεθνές επίπεδο, η ΕΕ έχει ηγηθεί ειρηνευτικών συνομιλιών ανά τον κόσμο και έχει στηρίξει τέτοιες συνομιλίες προκειμένου να διευκολύνει την επίλυση συγκρούσεων παγκοσμίως, όπως για παράδειγμα:
Τον Ιούλιο του 2015 επιτεύχθηκε ιστορική διεθνής συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κατόπιν ετών διπλωματικών ενεργειών υπό την ηγεσία της ΕΕ. Για τη σύναψη της συμφωνίας μεσολάβησε η ΕΕ, μαζί με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράν δεσμεύτηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αναζητήσει, δεν θα αναπτύξει ή δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Σήμερα η ΕΕ προεδρεύει της Επιτροπής που εποπτεύει την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας.
Στην Κολομβία, η ΕΕ στηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του κινήματος FARC ώστε να τερματιστούν οι δεκαετίες εμφυλίου πολέμου με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου για την ειρήνη — του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ιρλανδίας κ. Eamon Gilmore.
Στο Μάλι, η ΕΕ βοηθά τη χώρα να εξέλθει από μία βαθιά πολιτική κρίση μέσω της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μάλι η οποία επιτεύχθηκε με από κοινού διαμεσολάβηση και υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2015. Η ΕΕ συμβάλλει επίσης στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και παρέχει σημαντική αναπτυξιακή βοήθεια. Αυτό αποτελεί παράδειγμα της συνολικής προσέγγισης της ΕΕ, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει στον τομέα της διπλωματίας, της ασφάλειας, της χρηματοδότησης και της αναπτυξιακής συνεργασίας.
Μέσω της παροχής πολιτικής, πρακτικής και οικονομικής στήριξης, η ΕΕ έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οικοδόμηση της ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια από τους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους. Ένα παράδειγμα είναι ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος οδήγησε, τον Απρίλιο του 2013, σε μια συμφωνία-ορόσημο που εφαρμόζεται επί του παρόντος με τη στήριξη της ΕΕ.