European Union External Action

Wereldwijde campagne van EU en UNICEF geeft kinderen een stem!

24/10/2019 - 17:03
News stories

Het VN-Verdrag over de rechten van het kind bestaat 30 jaar, maar veel aanleiding om te feesten is er niet. Hoeveel er in die jaren ook is bereikt, nog elke dag worden er kinderrechten geschonden. 

#TheRealChallenge EU-UNICEF global campaign to empower children

Daarom hebben de EU en UNICEF dit jaar hun krachten gebundeld met de gezamenlijke campagne #TheRealChallenge. Kinderen en jongeren moeten op hun eigen manier en in hun eigen taal over hun rechten kunnen praten. De campagne start met vier korte video’s die kinderen en jongeren uitdagen tot een duet met zichzelf. De campagne start op 25 oktober en loopt minstens tot 20 november, de dag waarop het Verdrag 30 jaar bestaat. De video’s brengen op een emotionele en persoonlijke manier de boodschap dat de rechten van het kind universeel, maar nooit vanzelfsprekend zijn.

Het Verdrag inzake de rechten van het kind is nog steeds het meest geratificeerde VN-verdrag en heeft het leven van kinderen over de hele wereld verbeterd. Op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september kregen algemeen directeur van UNICEF Henrietta Fore en de hoge buitenlandvertegenwoordiger en vicevoorzitter van de Europese Commissie Federica Mogherini vragen van kinderen en jongeren over de vooruitgang op het gebied van kinderrechten in de afgelopen 30 jaar, over de nieuwe uitdagingen van vandaag en in de toekomst, en over concrete toezeggingen om de rechten van kinderen wereldwijd te blijven bevorderen, beschermen en handhaven.

“Voor mij is #TheRealChallenge dat we alle rechten voor elk kind moeten kunnen garanderen, ongeacht achtergrond, economische gezinssituatie of geslacht", zei Federica Mogherini bij de Verenigde Naties. Algemeen directeur van UNICEF Henrietta Fore: "Het Verdrag over de rechten van het kind helpt al 30 jaar lang levens te verbeteren, maar er zijn nog uitdagingen". Nog steeds zijn er echte uitdagingen voor kinderen overal ter wereld en we moeten iedereen ervan bewust maken dat de problemen concreet en onacceptabel zijn: er zijn kinderen die moeten vluchten of als soldaat moeten vechten, er zijn allerlei vormen van ongelijkheid, kinderarbeid en pesterijen on- en offline, en er zijn kinderen die tegen hun wil en tegen hun eigen belang in van hun gezin en hun thuis worden gescheiden.

Dat moet veranderen. Meehelpen? Doe mee aan #TheRealChallenge binnenkort op TikTok!

UNICEF and the EU  #TheRealChallenge campaign