European Union External Action

Observațiile ÎR/VP Mogherini cu privire la încălcările drepturilor omului, democrației și statului de drept în Republica Moldova

Strasbourg, 05/07/2018 - 14:08, UNIQUE ID: 180705_3
Remarks

Observațiile ÎR/VP Mogherini cu privire la încălcările drepturilor omului, democrației și statului de drept în Republica Moldova

Observații

Discursul pronunțat prevalează!

Vă mulțumesc, domnule președinte,

Permiteți-mi să încep prin a mulțumi Parlamentului [European] pentru atenția pe care o acordă întotdeauna Republicii Moldova, și aș dori să le mulțumesc reprezentanților opoziției din Republica Moldova pentru prezența lor astăzi aici, alături de noi, precum și pentru ocazia de a fi avut o întrevedere cu ei [Maia Sandu, Andrei Nastase și Viorel Cibotaru] ieri.

De asemenea, cu doar două luni în urmă, la reuniunea Consiliului de asociere, am avut o întrevedere cu prim-ministrul [Republicii Moldova] Pavel Filip. Cred că atenția noastră constantă și canalele pe care le menținem în permanență deschise cu toți interlocutorii noștri – din partea Parlamentului, din partea mea, din partea comisarului [pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, Johannes] Hahn, din partea tuturor instituțiilor europene – sunt extrem de importante pentru a însoți această țară pe drumul cel bun.

Îmi amintesc cu emoție și cu multe gânduri pozitive de momentul în care am realizat împreună liberalizarea vizelor pentru cetățenii moldoveni, Moldova fiind, în urmă cu doar câțiva ani, în avangarda țărilor din Parteneriatul nostru estic.

După invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinăului, comisarul Hahn și cu mine am reacționat imediat. Decizia Curții Supreme din 25 iunie îi privează pe cetățenii Chișinăului de un primar ales în mod democratic. Săptămâna trecută, Comisia Electorală Centrală a decis să nu organizeze noi alegeri acum, ceea ce confirmă faptul că orașul Chișinău va continua să fie condus de o administrație care nu a fost desemnată în urma unor alegeri.

Aceste decizii subminează încrederea cetățenilor moldoveni în instituțiile statului. Invalidarea alegerilor pentru funcția de primar a fost lipsită de transparență și ne așteptăm – eu, personal, mă aștept – ca autoritățile moldovene să găsească rapid o modalitate de ieșire din această soluție inacceptabilă și să garanteze independența justiției, în conformitate cu angajamentele internaționale asumate de Moldova.

În toate contactele cu interlocutorii noștri moldoveni, punem mereu un accent puternic pe reformele de care Republica Moldova are nevoie: abordarea lipsei de independență a sistemului judiciar; investigarea fraudelor bancare; reforma electorală; protejarea spațiului pentru o mass-media liberă și lista ar putea continua.

Uniunea Europeană a solicitat în mod constant aceste lucruri, dar aș vrea să subliniez foarte clar că, în primul și în primul rând, cetățenii moldoveni sunt cei care așteaptă și merită aceste reforme. Ei sunt cei care au cerut reformele de-a lungul acestor ani și cred că se așteaptă ca reformele să aibă loc, iar promisiunile făcute în acest sens să fie ținute.

Cetățenii Chișinăului și-au exprimat foarte clar nemulțumirea prin demonstrațiile pașnice din ultimele săptămâni. Siguranța lor, precum și libertatea și dreptul lor de a demonstra trebuie să fie întotdeauna respectate și garantate. Acest lucru reprezintă o prioritate absolută. Aș dori să subliniez ceea ce Rebecca Harms [deputată în Parlamentul European] a menționat anterior: vom urmări cu atenție ceea ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, ne așteptăm ca siguranța și libertatea lor să fie protejate și garantate.

Jurnaliștilor trebuie să li se permită întotdeauna să își desfășoare activitatea în mod liber. Așa cum am amintit în presă, aș vrea doar să menționez acțiunile pe care le întreprindem în Moldova prin intermediul Grupului operativ privind comunicările strategice, cu scopul de a susține independența mass-mediei, dar și pentru a monitoriza dezinformarea provenită din toate sursele și pentru a comunica avantajele cooperării cu Uniunea Europeană.

Aș vrea să subliniez foarte clar: cooperarea cu Uniunea Europeană nu este împotriva nimănui, este în beneficiul cetățenilor moldoveni. Nu gândim în termeni de sfere de influență sau de geopolitică. Noi ne gândim doar la reforme, la situații durabile, inclusiv pe plan economic, la statul de drept și la democrație în țările din jurul Uniunii.

Ne vom intensifica activitatea în materie de comunicare și de libertate a mass-mediei în Republica Moldova, precum și în alte țări membre ale Parteneriatului estic, și datorită sprijinului pe care acest Parlament îl oferă tuturor grupurilor operative ale SEAE privind comunicările strategice, dar în special celui a cărui activitate vizează țările din vecinătatea estică.

Alegerile credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile sunt pilonii de bază ai oricărei democrații. Modul în care au fost tratate alegerile pentru primăria Chișinăului nu este de bun augur pentru organizarea alegerilor naționale, preconizate pentru sfârșitul acestui an.

Poziția noastră a fost foarte clară încă de la concluziile Consiliului pe care le-am adoptat în luna februarie: noua lege electorală care a fost adoptată în urmă cu exact un an nu răspunde principalelor recomandări ale partenerilor internaționali, și anume celor formulate de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei și de Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE [Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa]. Acest lucru este reflectat, de asemenea, în mare măsură, în propunerea de rezoluție a acestui Parlament.

Din toate aceste motive, am hotărât să suspendăm plata primei tranșe în cadrul actualului program de asistență macrofinanciară.

După cum știți, plățile din cadrul programului de asistență macrofinanciară sunt condiționate de două lucruri: de punerea în aplicare cu succes a măsurilor specifice de politică economică prevăzute în memorandumul de înțelegere - și noi considerăm că această punere în aplicare a fost realizată -, dar și de îndeplinirea condițiilor politice prealabile legate de respectarea mecanismelor democratice, a statului de drept și a drepturilor omului.

În urma invalidării alegerilor pentru funcția de primar, condițiile politice prealabile nu au fost îndeplinite. Având în vedere această situație, s-a luat decizia de a se suspenda plata primei tranșe de asistență macrofinanciară până la îndeplinirea condițiilor politice prealabile de care depinde asistența din partea noastră. Și sperăm că acest lucru se va putea întâmpla în curând. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Însă acest lucru trebuie făcut.

Așadar, voi menține, personal, contacte permanente cu toți interlocutorii noștri din Moldova. Sper că veți continua să faceți același lucru. Parlamentul poate fi de mare ajutor în acest context, iar contribuția sa este utilă, ca întotdeauna.

Moldova este pentru noi nu doar un vecin, este un prieten și un partener – cetățenii moldoveni sunt prieteni și parteneri – și ne vom continua eforturile pentru o soluție pozitivă și rapidă la criza actuală.

Vă mulțumesc.

 

 

Languages: