European Union External Action

Declarația ÎR/VP Mogherini și a comisarului Hahn privind invalidarea alegerilor pentru primăria Chișinăului Bruxelles, 27.6.2018

Bruxelles, 27/06/2018 - 09:41, UNIQUE ID: 180627_5
Joint Statements

Declarație comună

Invalidarea netransparentă a alegerilor pentru primăria Chișinăului, confirmată de Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova în seara zilei de 25 iunie, privează cetățenii Chișinăului de primarul lor ales în mod democratic, dl Andrei Năstase, care a obținut în mod clar majoritatea voturilor la alegerile din 3 iunie.

Această decizie subminează încrederea cetățenilor moldoveni în instituțiile statului. Trebuie remarcat faptul că niciunul dintre participanți nu a solicitat anularea alegerilor.

Un sistem judiciar independent, liber de orice presiune politică, care funcționează într-un mod transparent, și alegerile credibile, incluzive și transparente la toate nivelurile constituie fundamentele oricărei democrații. Respectarea valorilor democratice și a statului de drept se află, de asemenea, în centrul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, astfel cum atestă acordul nostru de asociere.

Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile moldovene să garanteze independența judiciară în conformitate cu angajamentele sale internaționale, acesta fiind unul dintre principiile de bază ale statului de drept, un element esențial al democrației și un vechi deziderat al cetățenilor moldoveni.

În acest scop, ne așteptăm ca autoritățile moldovene să ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că sunt respectate rezultatele alegerilor pentru primăria Chișinăului, astfel cum au fost recunoscute, de asemenea, de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor.