European Union External Action

Ziua mondială a ONG-urilor

Bruxelles, 26/02/2018 - 20:35, UNIQUE ID: 180226_23
Statements by the HR/VP

Ziua mondială a ONG-urilor

Ziua Mondială a ONG-urilor ne oferă prilejul de a celebra rolul remarcabil pe care îl joacă societatea civilă prin eforturile pe care le depune pentru a se asigura că drepturile fundamentale ale omului sunt respectate și că nimeni nu este lăsat în urmă.

Este mai important ca niciodată să marcăm această zi, deoarece, în întreaga lume, vremurile în care trăim nu sunt deloc prielnice pentru ONG-uri și pentru societatea civilă, iar apărătorii drepturilor omului au din ce în ce mai puțină marjă de acțiune.

Organizațiile societății civile sunt o voce a celor care, de mult prea multe ori, nu își pot face auzită vocea. Aceste organizații au curajul de a se împotrivi nedreptăților, cu prețul riscurilor la care, uneori, se expun chiar ele. 

Uniunea Europeană va continua să acționeze pentru apărarea unui mediu deschis și propice pentru societatea civilă, atât în Europa, cât și în țările partenere. Vom depune și mai multe eforturi pentru a proteja spațiul democratic la toate nivelurile. Vom continua să sprijinim activitatea neprețuită desfășurată de organizațiile societății civile și să cooperăm cu ele în întreaga lume. ONG-urile joacă un rol de prim-plan în cadrul instrumentelor de finanțare externă ale Uniunii Europene, contribuind la conceperea, la punerea în aplicare și la monitorizarea lor. Uniunea Europeană acordă anual un sprijin în valoare de 2 miliarde EUR organizațiilor societății civile locale din țările partenere. Această sumă reprezintă 73 % din sprijinul acordat acestor organizații la nivel mondial UE este astfel principalul donator la nivel mondial în ceea ce privește sprijinirea societății civile locale. Depunem aceste eforturi pentru că este necesar să investim în drepturile omului, să investim în activitatea societății civile și să garantăm libertățile fundamentale, pentru a crea un climat de securitate durabil.

Uniunea Europeană își asumă cu mândrie rolul de lider al celui mai amplu program la nivel mondial de protecție a apărătorilor drepturilor omului, desfășurat în cadrul Instrumentului european pentru democrație și drepturile omului. În cadrul unui proiect specific, în ultimele 18 luni am alocat 338 de granturi de urgență pentru a veni în sprijinul apărătorilor drepturilor omului într-un număr total de 64 de țări. Motivul pentru care facem acest lucru este că, fără activitatea societății civile, nici acțiunea Uniunii Europene nu ar fi eficace.   

Uniunea Europeană nu îi va abandona niciodată pe apărătorii drepturilor omului și nu va abandona nici organizațiile societății civile: acesta este parteneriatul cel mai valoros pe care ne putem baza pentru a apăra drepturile și pentru a oferi noi posibilități. Împreună.

 

Autor