European Union External Action

Declarație comună privind Ziua internațională a toleranței zero față de mutilarea genitală a femeilor

Bruxelles, 05/02/2018 - 12:18, UNIQUE ID: 180205_6
Joint Statements

Declarație comună privind Ziua internațională a toleranței zero față de mutilarea genitală a femeilor

Cu ocazia Zilei internaționale a toleranței zero față de mutilarea genitală a femeilor, Federica Mogherini (Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei), Vĕra Jourová (comisar pentru justiție, consumatori și egalitate de gen) și Neven Mimica (comisar pentru dezvoltare) și-au reafirmat hotărârea de a eradica mutilarea genitală a femeilor și au dat următoarea declarație:

„În lume există peste 200 de milioane de fete și femei care au fost mutilate genital; 500 000 dintre acestea se află în Europa. Se estimează că în fiecare an, la nivel mondial, trei milioane de fete riscă să devină victime ale mutilării genitale. Mutilarea genitală este o practică invalidantă, care încalcă flagrant drepturile omului și le răpește femeilor și fetelor demnitatea și integritatea fizică. 

În Uniunea Europeană, dedicăm anul 2017 combaterii tuturor formelor de violență împotriva femeilor, inclusiv a mutilării genitale a acestora. Femeile și fetele trebuie să fie protejate împotriva violenței și durerii provocate de această practică. Profesorii, medicii, asistenții medicali, polițiștii, avocații, judecătorii sau ofițerii responsabili în materie de azil au în rol-cheie în atingerea acestui obiectiv. UE îi va sprijini acum pe acești profesioniști, prin crearea unei platforme europene online, în acțiunile lor de identificare a fetelor care ar putea fi expuse riscului de a deveni victime ale mutilării genitale. 

De asemenea, protejăm femeile și fetele care migrează, prin asigurarea accesului lor la îngrijiri medicale și psihosociale și la asistență juridică. Prin reformarea sistemului european comun de azil, vom fi în măsură să răspundem mai bine nevoilor specifice ale solicitantelor de azil care au fost victime ale violenței sau vătămărilor bazate pe gen.

Mutilarea genitală a femeilor este o infracțiune în toate statele membre ale UE și încurajăm țările partenere din restul lumii să scoată această practică în afara legii. De la lansarea programului UE-ONU în domeniu, Gambia și Nigeria au adoptat legi fără precedent care incriminează această practică. 531 300 de fete au primit îngrijiri legate de mutilarea genitală sau sprijin pentru prevenirea acesteia, iar 2 000 de comunități s-au angajat public să renunțe la această practică nocivă. Vom continua să depunem eforturi pentru ca și alte țări partenere să urmeze aceste exemple pozitive și suntem pregătiți să le sprijinim în acest sens.

Dincolo de schimbările legislative și politice, mutilarea genitală va fi eradicată numai dacă societățile denunță și condamnă normele care stau la baza acestei practici. Comisia Europeană sprijină această schimbare, nu doar la nivel politic, ci și în rândul comunităților, cu implicarea părinților, a fetelor și a băieților, dar și a liderilor religioși și a conducătorilor comunității. În acest scop vor fi dezvoltate instrumente îmbunătățite de colectare a datelor la nivel național și noi metodologii care să permită urmărirea evoluției normelor sociale la nivel de comunitate, acordându-se, totodată, sprijin financiar pentru fetele și femeile expuse riscului de mutilare genitală sau pentru asigurarea accesului victimelor la servicii de îngrijire. 

Obiectivele de dezvoltare durabilă reprezintă o șansă unică de a reuni și de a mobiliza întreaga comunitate internațională în vederea îndeplinirii obiectivului ambițios de eliminare a mutilării genitale a femeilor.

Am obținut multe rezultate și suntem hotărâți să facem și mai mult. Avem datoria, și ne exprimăm angajamentul, să punem capăt unei practici care reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale femeii.”

Pentru a afla mai multe despre mutilarea genitală a femeilor și despre măsurile pe care le ia Uniunea Europeană pentru a elimina această practică, vă invităm să consultați pagina Întrebări și răspunsuri și site-ul internet al Platformei europene pentru profesioniștii care pot ajuta victimele și potențialele victime ale mutilării genitale.