European Union External Action

UE este donatorul principal al societății civile în țările Parteneriatului Estic

24/10/2017 - 17:30
News stories

Conferința Societății Civile a Parteneriatului Estic, împreună cu cea de-a 9-a Adunare Anuală a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, vor avea loc pe 25-27 octombrie 2017 la Tallinn sub Președinția Estonă a Consiliului Uniunii Europene.

federica mogherini, eap, eastern partnership, civil society forum, tallin

Evenimentul de trei zile, întitulat "Rezultate palpabile pentru oameni: Imaginea Parteneriatului Estic în 2020 și După," se va concentra pe viitorul politicii Parteneriatului Estic și contribuția societății civile la o mai bună guvernare în aceste țări.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, a declarat: "Reprezentanții societății civile sunt cei mai buni sponsori și monitori ai reformelor necesare în țările Parteneriatului Estic.  Ei sunt voci împotriva corupției și pentru transparență și o forță esențială în munca noastră zilnică pe atât de multe probleme, de la combaterea violenței împotriva femeilor, până la îmbunătățirea mediului mediatic. Suntem parteneri și avem nevoie unul de altul pentru a ne atinge obiectivele comune și pentru a face ca parteneriatul estic să reușească".

Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, a accentuat: “Noi îndeplinim promisiunea de a urmări tendințele inovării sociale în sprijinul nostru extins pentru societatea civilă. Parteneriatele cu actori-cheie ai societății civile,  conducerea puternică și instrumentele mai eficiente pentru a avansa rolul de guvernare al organizațiilor societății civile fac parte cu toate din setul nostru restructurat de instrumente. Împreună cu guvernele partenere, societatea civilă în țările Parteneriatului Estic ne va apropia de cetățeni în domeniile care fac cea mai mare diferență pentru viețile lor.”

Co-președintele Comitetului de Supraveghere al Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, Hennadiy Maksak, a spus: “Societatea Civilă crede în viitorul european al țărilor Parteneriatului Estic, bazat pe valori comune, supremația legii și respect pentru principii democratice și răspundere publică.  Crearea unui mediu favorabil pentru societatea civilă, care să-i permită să se implice în agenda de reformă este de o importanță critică.”

Conferința va servi drept platformă pe care participanții vor discuta despre o guvernare mai bună, dialogul între guverne și societatea civilă, utilizarea tehnologiei pentru a promova transparența guvernului, și abordări inclusive față de dezvoltarea economică.  Discuțiile se vor concentra, de asemenea, pe rolul societății civile în combaterea dezinformării și dezvoltarea competenței media.

Participanții vor adopta o Declarație a Societății Civile care identifică obstacole majore în calea dezvoltării democratice, oferind recomandări specifice cu privire la modul în care guvernele și organizațiile societății civile pot lucra împreună pentru a le depăși.

Sprijinul Uniunii Europene pentru societatea civilă a fost esențial pentru creșterea răspunderii publice, respectului pentru drepturile omului și dezvoltării locale în țările Parteneriatului Estic.  Din 2014 până în 2016, Uniunea Europeană a finanțat peste 260 proiecte noi în toată regiunea, ajungând la peste 600 organizații. 

Conferința Societății Civile a Parteneriatului Estic este organizată de către președinția estonă, Centrul Estonian al Parteneriatului Estic și Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic, o platformă regională a societății civile care are drept scop promovarea integrării europene și facilitarea reformelor și transformările democratice din toată regiunea.

Evenimentul este organizat o dată la doi ani ca eveniment secundar al Summitului Parteneriatului Estic care, anul acesta va avea loc pe 24 noiembrie la Brussels.