European Union External Action

Obraćanje visoke predstavnice/potpredsednice Federike Mogerini nakon sastanka sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić

Bruxelles, 11/10/2017 - 20:29, UNIQUE ID: 171011_17
Remarks

Remarks by High Representative/Vice-President Federica Mogherini following the meeting with Ms Ana Brnabić, Prime Minister of Serbia

Uporediti sa izgovorenim tekstom.

Ana, zadovoljstvo mi je da vam poželim dobrodošlicu u Briselu i institucijama Evropske unije u vašoj prvoj zvaničnoj poseti van regiona, što je činjenica koja sama za sebe govori o našim zajedničkim planovima.

Veoma smo ponosni što imamo priliku da vas ugostimo kao predsednicu Vlade Srbije, a vašu posetu tumačimo kao snažan signal i priznanje za zajednički rad koji obavljamo. Pre svega, posvetiću nekoliko reči budućnosti Srbije. Ovo sam ranije već govorila: obe snažno verujemo da će Srbija biti deo Evropske unije i to je pravac u kom dosledno i tvrdoglavo radimo.

Ovo je takođe simbol vašeg i pristupa vaše Vlade pa i cele zemlje, ne samo Evropskoj uniji, već i vašem načinu rada. Posvećenost koju vi pokazujete kada je region u pitanju i saradnja u prevazilaženju duhova iz prošlosti i izgradnji svetlih puteva budućnosti, zasnovana na ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju, jeste evropski način života sa susedima i unapređenja života građana.

Ekonomski rezultati koje je Srbija ostvarila u protekle tri godine su izuzetni, uloga koju igrate u regionu je cenjena, a ja moram da istaknem da kroz česte sastanke sa vama i vašim kolegama na Zapadnom Balkanu vidim da perspektivu pridruživanja Evropskoj uniji nema samo Srbija, već i čitav region.

Vaša lična i posvećenost vaše Vlade radu na evropskim integracijama se savršeno reflektuje u rešenosti i političkoj volji evropskih institucija da se taj put završi pozitivnim rezultatom.

Razgovarale smo i o dijalogu kome posredujem između Beograda i Prištine, a koji je, kao što znate, ušao u novu fazu nakon što su se predsednik [Srbije Aleksandar] Vučić i [predsednik Kosova Hašim]Tači u proteklih nekoliko meseci u dva ili tri navrata sastali i razgovarali o konstruktivnoj perspektivi kojoj smo svi posvećeni.

Želim da vam se još jednom zahvalim, Ana, na poseti koja predstavlja simbol koji ćemo se svim silama truditi da pretvorimo u realnost.

Hvala vam.

Pitanje: Da li možete da kažete koji su naredni koraci u novoj fazi dijaloga koju ste pomenuli? Kakve konkretne korake očekujete? Da li je bilo reči o formatu dijaloga? Da li to znači da će se dijalog odvijati na nivou predsednika kao i do sada, ili će možda u sastancima učestvovati i premijeri? Hvala.

Mogerini: Hvala vam. Ne volim da govorim „ne“ novinarima, ali u ovom slučaju neću govoriti narednim koracima. Upravo zbog toga što smo ovih dana i nedelja u procesu donošenja odluka o tome sa obema stranama. Često ponavljam da ovaj dijalog nije naš, već dijalog dve strane u procesu. Naša uloga je da mu posredujemo, a na Beogradu i Prištini je utvrde obim dijaloga, korake, ritam, pa i format. Mi smo tu da olakšamo postizanje sporazuma i razumevanja, a ne da bilo šta diktiramo. Trenutno smo u procesu odlučivanja o narednim koracima, zato ih ja sada neću objavljivati javnosti. Jedna od odgovornosti posrednika je da održi određeni nivo poverljivosti kada je u pitanju posao koji obavlja.

Ono što mogu da vam kažem je sledeće: predsednici su se sastajali sa nama u Briselu i na drugim mestima, bilo formalno ili neformalno. U Beogradu se rodila veoma korisna ideja o pokretanju unutrašnjeg dijaloga na nacionalnom nivou za koji smatram da će odgovornost i fokus dijaloga usmeriti na nacionalni a ne samo nivo Vlade. Smatram da je dobro i važno da se svi građani mogu da se osete uključenim i podrže donošenje bilo koje odluke.

Poprilično sam sigurna da će ova nova faza doneti dobre rezultate. Ja se i sama osećam delom regiona. Formalnosti nisu naša jača strana, ali bez obzira na to uglavnom stižemo kuda smo krenuli. Ovim ne pokušavam da izbegnem da odgovorim na pitanje, ali da, predsednici su se sastali nekoliko puta. Smatram da format sastanka nije zapisan u kamenu i da se može prilagođavati u skladu sa dnevnim redom i neophodnim koracima. Zbog toga ostajemo otvoreni za različite mogućnosti.

U ovom trenutku predsednici razgovaraju sa posrednicima o definisanju ove nove faze uz puno nacionalno učešće. Jasno je da je reči o novoj fazi bilo i na sastanku sa predsednicom Vlade jer je odgovornost Vlade u ovom procesu velika. To je još jedan razlog što sam zahvalna Ani, jer i sa njene strane vidim veliku odlučnost za davanje zamaha procesu.

Pitanje: O dijalogu [za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine]: pre nekoliko nedelja ste rekli da očekujete kvalitativni napredak napred do kraja godine. Do kraja godine je ostalo još dva meseca. Da li se taj skok nazire i da li on označava samo novu fazu ili novu dinamiku?

Mogerini: Pomenula sam da očekujem da sastanci koje smo održali sa predsednicima tokom leta donesu rezultate u pogledu nove faze dijaloga do kraja godine. Ne mislim da se kvalitativni napredak po pitanju rezultata dijaloga može očekivati do kraja ove godine. To bi pre bilo čudo nego dijalog. Ali očekujem da nova faza dijaloga može da bude u punoj snazi do kraja godine. Aktivno radimo na sadržaju, ne samo na okvirima.

Svakako vidim mogućnost ovog kvalitativnog napretka od sada, pa do na primer kraja 2018. godine. To je možda čak i dug rok. Očekujem rezultate i pre toga. Vidim rešenost kod obe strane, one sada imaju političke uslove u svojim zemljama kojih ranije nije bilo. Vidim veliku dozu rešenosti da se postignu rezultati. Samo da ne zaboravimo da je normalizacija područje kojim se dijalog bavi i njegova suština. Verujem da imamo dobru priliku za ostvarivanje kvalitativnog napretka uz punu primenu prethodno potpisanih sporazuma.

Languages: