European Union External Action

Declarația ÎR/VP Federica Mogherini cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației

Bruxelles, 26/09/2017 - 15:10, UNIQUE ID: 170915_43
Statements by the HR/VP

Declarația ÎR/VP cu ocazia Zilei Internaționale a Democrației

Astăzi este Ziua Internațională a Democrației. Pentru noi, Uniunea Europeană și statele membre ale acesteia, această zi este o ocazie de a sărbători peste 60 de ani de pace, stabilitate, solidaritate și dezvoltare economică bazate pe principiile democratice, pe drepturile și libertățile fundamentale și pe statul de drept. Și suntem mândri de aceste realizări.

În același timp, democrația este un proces continuu, care trebuie să fie urmărit cu atenție. Democrațiile noastre nu sunt întotdeauna perfecte. Dar aceasta este esența democrației: să fim conștienți de deficiențe și să înțelegem că ea nu se obţine niciodată pentru totdeauna; prin urmare trebuie să arătăm o grijă constantă, să păstrăm o atitudine critică și să fim vigilenți. Trebuie să continuăm îmbunătățirea guvernanței democratice și să o construim de la bază spre vârf, cu implicarea tuturor cetățenilor. Doar în acest mod putem face față provocărilor din aceste vremuri în care viziunea Uniunii noastre ca spațiu liber și deschis este pusă la încercare de evenimentele din lume și de imprevizibilitatea instituțională.

Uniunea Europeană își menține angajamentul față de reformele democratice din vecinătatea noastră și dincolo de aceasta, colaborând cu guvernele naționale și societatea civilă în cadrul unui parteneriat veritabil și deschis. Uniunea Europeană rămâne un actor global de prim rang în desfășurarea de misiuni de observare a alegerilor, alocând un buget de 45 de milioane de euro pe an, și în acordarea de asistență electorală, în ultimii trei ani finanțând proiecte de peste 180 de milioane de euro în 39 de țări partenere. De anul trecut și până în prezent, Uniunea Europeană a desfășurat 10 misiuni de observare a alegerilor și 18 misiuni de experți electorali pe toate continentele, cu excepția regiunii OSCE.

Sprijinul pentru democrație reprezintă, de asemenea, o investiție în securitatea Uniunii noastre și a cetățenilor noștri. Prin Strategia globală a UE pentru politica externă și de securitate, ne-am confirmat angajamentul față de obiectivul european de a sprijini o ordine mondială bazată pe norme, prin puterea și valorile democrației.

Democrația este profund legată de aspirația către pace, justiție socială și respectarea demnității umane în întreaga lume. Iar Uniunea Europeană va continua să promoveze principiile democratice, atât la propriul nivel, cât și la nivel mondial. Doar în acest fel putem să continuăm munca părinților noștri fondatori dedicată Europei.

Secțiuni editoriale: