European Union External Action

Samit lidera zapadnog Balkana 2017. – bolja regionalna saradnja radi približavanja Evropskoj uniji

Brisel, 11/07/2017 - 12:05, UNIQUE ID: 170711_9
Press releases

Na samitu u Trstu predstavnici Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana sastaće se kako bi razgovarali o konkretnim projektima za jačanje regionalne saradnje i tako ostvarili napredak u integraciji zemalja tog regiona u EU

Samit lidera zapadnog Balkana 2017. održaće se 12. jula u Trstu (Italija). Samitom će se potvrditi evropska perspektiva celog regiona te će on ujedno biti prilika za zajednički rad na poboljšanju konkretnih prilika uz istovremeno podsticanje regionalne saradnje s ciljem razvoja uključivih društava, dobrog upravljanja i aktivnih ekonomija, čime će se ostvariti napredak i u integraciji zemalja tog regiona u Evropsku uniju.

Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednica Komisije, Johannes Hahn, poverenik za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju te Violeta Bulc, poverenica za transport, pridružiće se čelnicima vlada, ministrima spoljnih poslova, ministrima ekonomije i ministrima transporta zemalja zapadnog Balkana i njihovim kolegama iz šest država članica EU (Austrije, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Italije i Slovenije).

Italija će biti domaćin četvrtog godišnjeg samita u okviru „Berlinskog procesa” – inicijative za regionalnu saradnju na zapadnom Balkanu pokrenute nakon samita u Berlinu (2014.), Beču (2015.) i Parizu (2016.).

Razgovori će biti usmereni na tri ključna područja regionalne saradnje: 1. povezanost; 2. regionalnu ekonomsku integraciju / razvoj privatnog sektora i 3. međusobni kontakt među ljudima.

  • U području povezanosti naglasak će biti na sprovođenju programa povezanosti, čiji je cilj stvaranje uslova za ekonomski rast i dobrosusedske odnose, posebno putem pripreme i finansiranja konkretnih projekata za ulaganje u regionalnu infrastrukturu u sektorima transporta i energetike. Tokom samita Evropska komisija najaviće dodelu znatnih novih sredstava u okviru godišnjeg „paketa o povezivosti”. Štaviše, očekuje se da će partneri s područja zapadnog Balkana potpisati Ugovor o transportnoj zajednici, koji će pomoći u integraciji trasnportne mreže unutar tog regiona i sa EU te će dati smernice za povezanu reformu u transportnom sektoru.
  • U području ekonomske integracije očekuje se da će partneri s područja zapadnog Balkana usaglasiti plan akcija za razvoj regionalnog ekonomskog područja, kojim se želi povećati atraktivnost tog regiona za ulaganja i otvaranje radnih mesta, posebno ostvarivanjem pametnog rasta, otvaranjem novih preduzeća i rastom postojećih preduzeća. Digitalna dimenzija po prvi je put u Berlinskom procesu postala deo plana akcija, što će doprineti integraciji regiona u panevropsko digitalno tržište. Komorski investicioni forum zapadnog Balkana, koji okuplja trgovinske komore iz tog regiona, na marginama samita u Trstu inauguriraće svoj stalni sekretarijat. Učešće poslovne zajednice doprineće stvaranju konkretnih prilika za preduzeća iz regiona u okviru regionalnog ekonomskog prostora. U području razvoja privatnog sektora Komisija će povećati svoju postojeću znatnu podršku MSP-ima putem novog doprinosa za instrument za razvoj preduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu te će podsticati dinamičnija strana ulaganja.
  • U pogledu međusobnih kontakata među ljudima, Evropska komisija zajedno sa italijanskom vladom, na marginama samita organizuje Forum mladih iz EU i zemalja zapadnog Balkana kako bi se analizirali rezultati ostvareni od prošle godine i istražila dodatna područja saradnje. Zaključci foruma mladih biće predstavljeni na samitu. U okviru foruma i samita podsticaće se i učešće u programu razmene Erasmus, koji ove godine slavi 30. godišnjicu i uspešno je proširen na zemlje zapadnog Balkana. Na osnovu rezultata foruma mladih, Regionalna kancelarija za saradnju mladih će razvijati svoj dalji program rada kako bi podsticala saradnju mladih u regiji. Tokom samita od političkih se lidera očekuje i da ponovo potvrde svoju predanost programu razmene za mlade javne službenike iz regiona, koji je pokrenut na prošlogodišnjem samitu lidera zapadnog Balkana održanom u Parizu i ostvario je veoma dobre rezultate.

 

Dodatne informacije:

Samit lidera zapadnog Balkana u Trstu 2017.

Forum mladih iz EU i zemalja zapadnog Balkana

Forum civilnog društva, Trst 2017.

Zapadni Balkan – Evropska služba za spoljne poslove

Generalni direktorat za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju

Generalni direktorat za mobilnost i transport