European Union External Action

Mogerini potvrdila posvećenost EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

03/07/2017 - 16:35
News stories

Put zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU se nastavlja, izjavila je visoka predstavnica Federika Mogerini nakon dubrovačkog samita u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Evropska unija je posvećena evropskoj perspektivi čitavog Zapadnog Balkana i u tom pogledu nastavlja svoj intenzivni angažman. Federika Mogerini je prvi visoki predstavnik koji je učestvovao u samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Delegacija EU na visokom nivou će naredne nedjelje otputovati na samit o Zapadnom Balkanu koji se održava u Trstu. Osim toga, Mogerini je jutros u Briselu održala sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predjsednikom Kosova* Hašimom Tačijem.

Poruka Mogerini u Dubrovniku je bila jasna: „Budućnost Evropske unije neće biti budućnost sa 27 zemalja članica nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napusti. Zasigurno ćemo imati nove članice. Sa stanovišta EU, nije pitanje da li, već kada će se to desiti, a u ovom regionu vidimo posvećene partnere.“ Njeno prisustvo na samitu pokazalo je značaj koji EU i sve zemlje članice pridaju stabilnosti regiona i ekonomskoj saradnji između zemalja u regionu. „Ovo je ujedno i najbolji način za praćenje integracija zapadnobalkanske šestorke”, rekla je Mogerini.

Proces regionalne saradnje i proširenja „ima veliki značaj za nas. Imamo zajedničke izazove i imamo zajedničke prilike.“ Govoreći o bezbjednosti, visoka predstavnica je istakla da „dijelimo teritoriju. Ne radi se o dovođenju Zapadnog Balkana u Evropu. On je već u Evropi. Ne radi se samo o interesu zemalja Zapadnog Balkana; radi se i o interesu zemalja EU da imaju snažnu bezbjednosnu saradnju sa cijelim regionom.“

Nakon bilateralnih sastanaka koje je održala sa liderima na marginama samita, Mogerini je jutros bila domaćin neformalnog sastanka u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem. Tom prilikom je još jednom potvrdila posvećenost EU evropskoj perspektivi cijelog Zapadnog Balkana.

Učesnici sastanka su se složili da će početi da rade na novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje i istakli su značaj sprovođenja sporazuma postignutih u dijalogu bez odlaganja.

Visoka predstavnica će 12. jula na samitu u Trstu predvoditi delegaciju EU koju osim nje čine komesar Johanes Han i komesarka Violeta Bulc.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 SB UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.