European Union External Action

Mogerinijeva je iznova potvrdila posvećenost EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

03/07/2017 - 16:35
News stories

Nastavlja se put članstva u EU za zemlje Zapadnog Balkana, rekla je visoka predstavnica Federika Mogerini nakon samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Dubrovniku, Hrvatska.

Evropska unija je posvećena evropskoj perspektivi celog regiona Zapadnog Balkana i nastavlja da pojačava angažman u tom pogledu. Posebno, Federika Mogerini je prvi visoki predstavnik koji je učestvovao na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Dubrovniku, Hrvatska, u petak; jaka delegacija EU na visokom nivou otputovaće na samit Zapadnog Balkana u Trstu naredne sedmice. Mogerinijeva je, takođe, bila domaćin sastanka sa predsednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem ovog jutra u Briselu.

Poruka Mogerinijeve u Dubrovniku bila je jasna: „Budućnost Evropske unije neće biti ona kakva je bila za 27 zemalja članica, nakon što UK ode. Sigurno ćemo imati nove zemlje članice. Sa stanovišta EU nije bitno da li će se to desiti već kada će se desiti, a u ovom regionu vidimo posvećene partnere.“ Njeno prisustvo na samitu pokazalo je značaj koji EU i sve zemlje članice pridaju stabilnosti regiona i ekonomskoj saradnji između zemalja u regionu. „Ovo je ujedno i način koji na najbolji mogući način može da prati integraciju balkanskih 6 u EU“, rekla je Mogerinijeva.

Proces regionalne saradnje i proširenja „od velikog je značaja za nas. Imamo zajedničke izazove i imamo zajedničke prilike.“ Govoreći o bezbednosti, visoka predstavnica je istakla da „delimo teritoriju. Ne radi se o dovođenju Zapadnog Balkana u Evropu. On je već u Evropi. Ne radi se samo o interesu zemalja Zapadnog Balkana; radi se i o interesu zemalja EU da imaju jaku bezbednosnu saradnju sa celim regionom.“

Nakon bilateralnih sastanaka koje je imala sa liderima na marginama SEECP-a, Mogerinijeva je ovog jutra bila domaćin neformalnog sastanka u Briselu sa predsednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Kosova Hašimom Tačijem, i još jednom je potvrdila posvećenost EU evropskoj perspektivi celog Zapadnog Balkana.

Saglasili su se da će početi da rade na novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine radi normalizacije odnosa i pomirenja, i naglasila je značaj primene sporazuma postignutih u dijalogu, i to bez odlaganja.

Visoka predstavnica će 12. jula, takođe, predvoditi jaku delegaciju EU, uključujući komesara Johanesa Hana i Violetu Bulc, na samitu u Trstu.