European Union External Action

Mogerini: Budućnost Balkana leži u EU

05/09/2017 - 10:15
Novosti

EU ostaje čvrsto posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, gde je rad na “premošćavanju razlika i stvaranju prostora za saradnju” jedini način da se “sačuva i unapredi mir”, što je očigledni interes građana EU.

“Jasno je da čitav Balkan treba da bude – i na kraju će i biti – deo naše Evropske unije”, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini 4. septembra na Strateškom forumu na Bledu. “Ljudi sa Balkana su Evropljani” i oni “zaslužuju iste prilike, prava i zaštitu kao i ostali građani našeg kontinenta”, rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica je takođe ukazala da je rad na “premošćavanju razlika i stvaranju prostora za saradnju” jedini način da se “očuva i unapredi mir” dok se istovremeno vodi računa o interesima i potrebama EU građana. Imajući sve to u vidu, Mogerini je pozdravila “novu odlučnost da se razmotre sva nerešena pitanja” između lidera Srbije i Kosova u okviru dijaloga pod okriljem EU posle sastanka prošle nedelje u Briselu na kojem je visoka predstavnica bila domaćin.

Potvrdivši dosledan pristup EU odnosima sa regionom, Mogerini je podsetila na obećanje dato pre 13 godina na Solunskom samitu, koje su 28 država članica EU potvrdile ove godine u martu na Evropskom savetu. Visoka predstavnica je takođe naglasila njen lični angažman prema regionu, rekavši da očekuje da će do kraja ovog mandata Evropske komisije doći do “praktičnog i merljivog napretka za svih naših šest partnera na Zapadnom Balkanu.”

Strateški forum na Bledu (BSF) je godišnji skup na najvišem nivou lidera iz različitih oblasti (predsednika država i vlada, ministara, diplomata, predstavnika poslovnog sveta, naučnika i medija iz čitavog sveta) čiji je cilj ohrabrivanje otvorene debate o savremenim političkim, bezbednosnim i razvojnim izazovima i traganju za novim idejama i rešenja. Ove godine je Strateški forum održan 4. i 5. septembra.