Moldova: Sărbătorirea primei aniversări a Misiunii de Parteneriat a UE (EUPM)

Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM Moldova) își sărbătorește prima aniversare pe 22 Mai. De la înființarea sa, misiunea acordă sprijin autorităților din Republica Moldova în construirea și consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride, inclusiv securitatea cibernetică și combaterea manipulării și interferenței informaționale străine (FIMI).

Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrel, a declarat:

„Mă bucur că, la un an de când am inaugurat oficial sediul Misiunii de la Chișinău, Misiunea de Parteneriat UE în Moldova a devenit un partener de încredere al Guvernului Republicii Moldova. Unică în mandatul său, această misiune sprijină Republica Moldova în abordarea directă a naturii schimbătoare a amenințărilor cu care se confruntă țara, în special prin consolidarea capacității de a aborda întreaga gamă de amenințări hibride, inclusiv securitatea cibernetică și combaterea dezinformării. Mulțumesc întregului personal al misiunii, inclusiv experților din cele 14 state membre ale UE, pentru eforturile și dedicarea lor. Securitatea Republicii Moldova contribuie la securitatea UE.”

Șeful misiunii EUPM: „Atunci când această misiune a fost lansată, acum un an, UE a definit două domenii principale de acțiune - consolidarea capacităților țării de gestionare a crizelor și sporirea rezilienței împotriva amenințărilor hibride. În aceste domenii, am demarat proiecte importante împreună cu Guvernul din Republica Moldova și am obținut primele succese, care construiesc deja reziliența și pregătirea sporite, dorite, a instituțiilor de securitate ale țării. Astfel că, la prima noastră aniversare putem spune cu mândrie că EUPM Moldova și-a atins obiectivul de a fi un partener adevărat și de încredere pentru securitatea Republicii Moldova.”

În acest prim an, misiunea a sprijinit operaționalizarea Centrului de comunicare strategică și combatere a dezinformării, a oferit consultanță în timpul elaborării Strategiei naționale de securitate, a donat echipamente și a consolidat capacitățile analitice ale instituțiilor din sectorul de securitate, colaborând cu Ministerul de Interne pentru elaborarea unui sistem cuprinzător de gestionare a crizelor și a unei prime analize naționale a riscurilor/registru al riscurilor, sprijinind Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, STISC și operaționalizarea noii Agenții pentru Securitate Cibernetică, colaborând cu Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) și cu Serviciul de Securitate și Informații pentru a-și consolida rezistența la amenințările hibride.

EUPM Moldova este prima misiune civilă din cadrul Politicii Comune de Securitate și Apărare a UE, înființată în Republica Moldova, la solicitarea Guvernului, la 22 mai 2023 și inaugurată de Înaltul Reprezentant Josep Borell la Chișinău la 31 mai 2023. Misiunea oferă asistență sub formă de consultanță strategică, formare și echipamente instituțiilor din sectorul de securitate din țară. Aceasta reflectă sprijinul și angajamentul ferm din partea UE și a statelor sale membre pentru securitatea țării și pentru calea europeană aleasă de către aceasta în actualul context dificil. Această asistență este, de asemenea, expresia rolului global al UE în calitate de actor în domeniul securității care se preocupă de siguranța și securitatea cetățenilor săi, astfel cum este stabilit în Busola Strategică.

În îndeplinirea mandatului său, misiunea contribuie la elaborarea de strategii și politici, la identificarea necesităților de consolidare a capacităților în vederea avertizării timpurii, a detectării și atribuirii amenințărilor și a unui răspuns eficient la acestea.

Unic în mandatul său în cadrul misiunilor UE de politică de securitate și apărare comună, EUPM Moldova se concentrează pe consolidarea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în combaterea amenințărilor hibride. Acest lucru reflectă natura și amploarea atacurilor cu care se confruntă țara, fiind supusă aproape întregului spectru de amenințări hibride. În acest domeniu de expertiză, misiunea are, de asemenea, un rol activ în facilitarea îmbunătățirii eforturilor de coordonare a partenerilor internaționali prezenți în țară.

UE va continua să fie alături de Moldova și va sprijini cetățenii săi pe calea către viitorul nostru european comun.

Pentru mai multe informații vă rugăm să contactați:

Ruxandra STANCIU

Ofițer de presă și comunicare publică

Tel. : +37368652903, ruxandra.stanciu@eupm-moldova.eu

#  #  #                       INFORMAȚII GENERALE                          # # #

EUPM Moldova, misiune exclusiv civilă, a fost înființată pe 24 aprilie 2023 și lansată pe 22 mai 2023. 14 state membre ale UE contribuie cu experți permanenți și experți invitați în domeniul rezilienței la amenințările hibride, securității cibernetice și combaterii manipulării și interferenței informațiilor străine (FIMI). Misiunea are un mandat inițial de doi ani, care poate fi reînnoit în urma unei decizii a statelor membre ale UE.   

EUPM Moldova oferă consiliere la nivel strategic și sprijin operațional pentru a consolida sectorul securității interne a țării. Principalele domenii de acțiune sunt:

  • Contribuirea la consolidarea capacităților de gestionare a crizelor în sectorul de securitate din Republica Moldova
  • Sprijinirea în consolidarea rezistenței la amenințările hibride, în special în ceea ce privește securitatea cibernetică, precum și la combaterea manipulării și a interferenței informațiilor străine.
  • Oferirea de sprijin operațional orientat către autoritățile din Republica Moldova prin intermediul unei celule de proiect.

Misiunea este una neexecutivă, ceea ce înseamnă că rolul său este de consiliere și sprijin, în timp ce responsabilitatea de a acționa și de a pune în aplicare politicile și deciziile revine autorităților din Republica Moldova. De asemenea, este una dintre primele misiuni modulare și extensibile, ceea ce înseamnă că pot fi sporite capacitățile sale permanente cu experți temporari și cu echipe specializate din statele membre ale UE. Misiunea se bazează în mod permanent pe 40 de angajați internaționali și 15 angajați locali cu sediul la Chișinău.

Ruxandra STANCIU

Ofițer de presă și comunicare publică

Tel. : +37368652903, ruxandra.stanciu@eupm-moldova.eu