European Union Election Observation Mission
Kosovo 2017

Glavni posmatrač EU o izborima na Kosovu kao prilici za pokazivanje demokratske zrelosti

02/06/2017 - 13:16
News stories

PRIŠTINA, 2. jun 2017. – Glavni posmatrač Izborne posmatračke misije EU na Kosovu i član Evropskog parlamenta iz Slovenije, Alojz Peterle, pozvao je na mirnu kampanju i verodostojne izbore tokom današnje konferencije za medije u Prištini.

Chief Observer, Alojz Peterle

PRIŠTINA, 2. jun 2017. – Glavni posmatrač Izborne posmatračke misije EU na Kosovu i član Evropskog parlamenta iz Slovenije, Alojz Peterle, pozvao je na mirnu kampanju i verodostojne izbore tokom današnje konferencije za medije u Prištini.

“Pozivam sve uključene u izborni proces da odigraju svoju ulogu u obezbeđivanju mirnog sprovođenja ostatka kampanje, i da ne propuste ovu priliku da obezbede verodostojne izbore za sve ljude na Kosovu,” rekao je on.

Tokom svoje dvodnevne posete Kosovu, g-din Peterle se sastao sa predsednicom Centralne izborne komisije, Valdete Daka, premijerom u tehničkoj vladi, Isa Mustafom, ministrom spoljnih poslova u tehničkoj vladi, Enverom Hodžajem, kao i sa predstavnicima političkih partija, civilnog društva i međunarodne zajednice.

Priznavajući izazove koje izborna administracija ima pred sobom, zbog kratkog perioda kampanje od 30 dana za prevremene parlamentarne izbore 11. juna, Peterle je izjavio da izbori ipak predstavljaju “odličnu priliku za pokazivanje demokratske zrelosti.“

On je, takođe, pozvao sve političke aktere da se „uzdrže od verbalnih ili  bilo kojih drugih oblika pritisaka i zastrašivanja koji bi mogli da ugroze integritet izbornog procesa.“ Ovo uključuje i omogućavanje medijima da ponude platformu političkim subjektima bez ometanja.

Izborna posmatračka misija je poslata na poziv predsednika Kosova. Glavni tim od osam analitičara stigao je na Kosovo 19. maja. Kao dodatak broju od 16 dugoročnih posmatrača raspoređenih širom Kosova, Misiji će se pridružiti 32 kratkoročna posmatrača, delegacija iz Evropskog parlamenta, kao i lokalno regrutovani posmatrači  iz diplomatskih predstavništava zemalja članica EU na Kosovu. Ukupno će se Izborna posmatračka misija sastojati od oko 100 posmatrača iz različitih zemalja članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske.

Preliminarna izjava o nalazima Izborne posmatračke misije biće predstavljena na konferenciji za medije u Prištini u roku od 48 sati nakon izbornog dana. Dva do tri meseca nakon završetka izbornog procesa, Izborna posmatračka misija će objaviti završni izveštaj, koji će sadržati i preporuke za buduće izbore.

Izborna posmatračka misija EU i Kancelarija EU/ specijalni predstavnik EU na Kosovu rade nezavisno, pod svojim posebnim mandatima.

Kontakt za medije: Sarah Crozier, službenica za štampu i odnose s javnošću
Tel.: +386 49 568 977    sarah.crozier@eomkosovo.eu  

Languages:
Urednički odeljci: