Vanuatu and the EU

Uniunea Europeană și Republica Moldova au desfășurat activitățile Dialogului anual pentru Drepturile Omului

Chișinău, 19/11/2019 - 10:33, UNIQUE ID: 191119_8
Press releases

Chișinău, 13 noiembrie 2019

La data de 13 noiembrie 2019 a avut loc cea de-a zecea rundă a Dialogului Republica Moldova - Uniunea Europeană pentru Drepturile Omului. Uniunea Europeană și Republica Moldova și-au exprimat angajamentul reciproc în respectarea deplină a principiilor democratice, statului de drept, bunei guvernări, drepturilor omului și libertăților fundamentale.

În conformitate cu politica sa de a consulta societatea civilă înainte de întâlnirile privind drepturile omului, Uniunea Europeană a avut întrevederi cu reprezentanții organizațiilor societății civile moldovenești și internaționale înainte de desfășurarea Dialogului. Reprezentanții societății civile au fost, de asemenea, invitați la Dialog, participând în calitate de observatori.

Dialogul s-a desfășurat într-o atmosferă deschisă și constructivă, permițând un schimb minuțios de opinii cu referire la situația actuală în ceea ce privește drepturile omului și progresul făcut de la ultimul Dialog din iunie 2018.

Discuțiile au vizat o gamă largă de subiecte, precum principalele progrese ce țin de politica pentru drepturile omului în UE în conformitate cu cele mai bune practici și standarde internaționale, alegerile în Republica Moldova, drepturile omului în sistemul de justiție, inclusiv arestul preventiv, condițiile de detenție, combaterea torturii și a maltratării, libertatea presei, drepturile copiilor, anti-discriminarea și cooperarea în cadrul forurilor internaționale. Acțiunile necesare pentru a rezolva principalele provocări în așteptare au fost discutate în profunzime.

Revenirea Moldovei la sistemul electoral proporțional, așa cum recomandă Comisia de la Veneția și OSCE / ODIHR, precum și focusarea pe depolitizare și consolidarea independenței instituțiilor statului, a avut un impact direct și pozitiv asupra protecției drepturilor omului și a libertăților fundamentale. UE și-a exprimat suportul pentru Planul național de acțiuni în domeniul drepturilor omului a Republicii Moldova pentru 2018-2022 și punerea sa completă în aplicare. Republica Moldova a făcut o actualizare cu privire la ultimele evoluții în domeniul drepturilor copilului, protecția grupurilor vulnerabile, inclusiv acțiunile de anti-discriminare și protecția drepturilor minorităților naționale, precum și combaterii violenței bazate pe gen și libertății de religie și credință. În cadrul întrevederii, UE și Republica Moldova s-au referit la acțiunile legate de drepturile omului care fac parte din Agenda de Asociere bilaterală, oferind astfel ghidare concretă pentru activitatea în acest domeniu. De asemenea, a fost discutată  buna cooperare și alinierea între UE și Republica Moldova în forumurile internaționale.

Dialogul a fost prezidat de către domnul Dirk Lorenz, Șeful adjunct al Diviziei din Serviciul european de acțiune externă pentru relațiile bilaterale cu țările Parteneriatului Estic. Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către doamna Veronica Mihailov-Moraru, Secretar de Stat al Ministerului Justiției.

Următorul dialog pentru drepturile omului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova este planificat să aibă loc la Bruxelles în 2020.

Secțiuni editoriale: