St. Maarten

EEAS RSS Feeds

Displaying 1 - 4 of 4

Ujedinjena Kraljevina danas napušta Europsku uniju i postaje treća zemlja. Iako žalimo zbog odluke Ujedinjene Kraljevine da napusti našu Uniju, taj odabir u potpunosti poštujemo te smo spremni krenuti naprijed.

 

Visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini predstavila je treće izvješće o napretku u provedbi globalne strategije Europske unije: „Globalna strategija EU-a u praksi – pogled u budućnost nakon tri godine”. O izvješću su na sastanku Vijeća za vanjske poslove 17. lipnja 2019. u Luxembourgu raspravljali ministri vanjskih poslova i obrane EU-a. U njemu se razmatra napredak ostvaren zadnje tri godine od predstavljanja globalne strategije u lipnju 2016. u pet prioritetnih područja: sigurnosti Unije, otpornosti država i društava u istočnom i južnom susjedstvu, integriranom pristupu vanjskim sukobima i krizama, kooperativnim regionalnim porecima i globalnom upravljanju za 21. stoljeće te se daju moguće smjernice za djelovanje u narednim godinama.

Visoka predstavnica Federica Mogherini, uz potporu Komisije, danas predlaže Europski instrument mirovne pomoći. Posrijedi je izvanproračunski fond za razdoblje idućeg višegodišnjeg financijskog okvira namijenjen sprečavanju sukoba, očuvanju mira i jačanju međunarodne sigurnosti diljem svijeta, u korist naših građana i naših partnera.

S obzirom na sve složenije međunarodno okruženje, Europska unija treba pojačati svoje djelovanje kako bi povećala svoju sposobnost sprečavanja sukoba, izgradnje mira i jačanja međunarodne sigurnosti. Prijedlogom novog Europskog instrumenta mirovne pomoći Europska unija dodatno je učvrstila svoju ulogu globalnog aktera.