South Georgian and South Sandwich Islands

Discursul Președintelui Consiliului European, Charles Michel, în cadrul conferinței de presă cu Președinta Maia Sandu la Chișinău

Chisinau, 28/02/2021 - 16:08, UNIQUE ID: 210228_3
Remarks

Doamnă președintă, aș dori să vă mulțumesc pentru invitația dumneavoastră în Republica Moldova, la scurt timp după vizita dumneavoastră la Bruxelles, din ianuarie. Este o plăcere pentru mine să mă aflu aici.

Aceasta a fost o scurtă primă vizită, dar după părerea mea, una importantă. Transmit un mesaj clar de sprijin al Uniunii Europene față de atenția fermă a președintei Sandu asupra reformelor, consolidării statului de drept și combaterii corupției.

Astăzi aș vrea să vă transmit dumneavoastră și cetățenilor Republicii Moldova două mesaje.

În primul rând, Uniunea Europeană este un partener de încredere pentru Republica Moldova. Suntem cel mai mare partener comercial și cea mai mare piață pentru exporturile moldovenești. În ultimii zece ani, am acordat granturi în valoare de peste un miliard de euro și peste o mie de proiecte au fost implementate în întreaga țară.

De asemenea, Banca Europeană de Investiții oferă finanțarea unor proiecte importante în sectorul energetic și pentru IMM-uri și sunt încântat că domnul Werner Hoyer este astăzi aici, cu noi.

Totodată, am reiterat solidaritatea fermă a UE pentru a ajuta Moldova să combată criza COVID-19 și să facă față impactului său socio-economic. UE a mobilizat 108 milioane de euro pentru a furniza echipamente de protecție, pentru a consolida sistemul de sănătate și pentru a sprijini redresarea socio-economică. Republica Moldova a beneficiat deja de asistență macrofinanciară de urgență în valoare de 50 de milioane de euro, iar alte 50 de milioane vor veni în cea de-a doua tranșă după îndeplinirea condițiilor convenite de comun acord.

Ne concentrăm acum asupra accelerării vaccinărilor. Ieri, primele vaccinuri au sosit din Romania cu sprijinul UE. De asemenea, Republica Moldova beneficiază de distribuirea vaccinului în cadrul Facilității COVAX, pe care „Echipa Europa” a susținut-o ferm. Așteptăm sosirea mai multor vaccinuri în următoarele câteva zile.

Pregătirea partenerilor noștri de a distribui vaccinuri este, de asemenea, esențială. Pentru a stimula acest lucru, ne intensificăm sprijinul pentru implementarea vaccinurilor, cu două programe inițiate de către OMS. Și într-adevăr, tocmai ne-am întâlnit cu lucrători medicali din prima linie a luptei împotriva pandemiei și m-am simțit pătruns de mesajele și experiențele lor.

Acest lucru mă aduce la cel de-al doilea punct: sprijinul nostru puternic merge mână în mână cu implementarea reformelor.

Doamnă președintă, alegerea dumneavoastră în funcția de președinte a reflectat așteptările oamenilor pentru o viață mai bună - fără corupție și bazată pe statul de drept și normele democratice. Totodată, acest lucru a deschis o fereastră de oportunitate pentru relații consolidate UE - Republica Moldova. Dar depinde de voința politică a partenerilor noștri din Moldova cât de larg se va deschide această fereastră. Ne-am angajat să consolidăm asocierea politică și integrarea economică a Moldovei. Și, după cum știți, sprijinul nostru este legat de condiționalitatea strictă în ceea ce privește statul de drept și standardele democratice.

Eforturile dumneavoastră, eforturile dumneavoastră tenace, pentru a aborda lipsa de independență a justiției și a urmăririi penale și pentru a merge mai departe spre investigarea fraudei bancare și combaterea corupției sunt cruciale pentru a evita o spirală de stagnare. De aceea, cei care au fost implicați în activități în afara statului de drept nu ar trebui să aibă niciun cuvânt de spus în viitorul Moldovei.

De asemenea, am discutat despre perspectiva alegerilor anticipate, ca fiind cea mai bună șansă de a construi un Parlament gata să sprijine reformele președintelui. Ne așteptăm ca toți actorii politici să acționeze în interesul cetățenilor Republicii Moldova.

Doamnă președintă, Europa este de partea dumneavoastră. Prosperitatea, stabilitatea și libertățile sunt obiectivele noastre comune, și suntem gata să ne consolidăm parteneriatul. Puteți conta pe noi.

Secțiuni editoriale: