EU digitalni COVID sertifikat: Evropski parlament i Savjet postigli saglasnost o predlogu Komisije

24/05/2021 - 12:41
News stories

 

Komisija je pozdravila privremeni politički sporazum između Evropskog parlamenta i Savjeta o uredbi koja uređuje EU digitalni COVID sertifikat. To znači da je sertifikat (prethodno nazvan Digitalni zeleni sertifikat) na dobrom putu da bude spreman krajem juna, kako je planirano. Dogovor je postignut u rekordnom roku samo dva mjeseca nakon predloga Komisije. Pregovore o sertifikatu za Komisiju vodio je komesar Didier Reinders u bliskoj saradnji sa potpredsjednicima Verom Jourova i Margaritis Schinas i komesarima Thierrijem Bretonom, Stellom Kiriakides i Ilvom Johansson.

Pozdravljajući ovaj brzi napredak, predsjednica Ursula von der Leien je rekla:

„Ispunjavamo svoju obavezu da imamo EU Digital COVID sertifikat pokrenut prije ljeta. Evropski građani raduju se ponovnom putovanju, a sporazum znači da će vrlo brzo to moći bezbjedno da učine.

EU digitalni COVID sertifikat je besplatan, siguran i dostupan svima. Obuhvatiće vakcinaciju, testiranje i oporavak, nudeći građanima različite mogućnosti. U potpunosti poštuje osnovna prava građana, uključujući zaštitu ličnih podataka.

Svi građani EU imaju temeljno pravo na slobodno kretanje u EU. EU digitalni COVID sertifikat, dostupan u papirnom ili digitalnom formatu, olakšaće Evropljanima putovanje - bilo da se vide sa porodicom i voljenima ili da odu na zaslužen odmor.

Željeli bismo da se zahvalimo Evropskom parlamentu i portugalskom predsjedavanju na njihovoj predanosti, istrajnosti i ogromnom radu i rekordnoj brzini kako bi pronašli dogovor o predlogu koji smo predstavili.

Posao i dalje ostaje. Na nivou EU sistem će biti spreman u narednih nekoliko dana. Sada je ključno da sve države članice nastave sa uvođenjem svojih nacionalnih sistema kako bi se osiguralo da sistem može što prije da se pokrene. To je ono što građani EU s pravom očekuju.

Sporazum je pokazao da će uz posvećenost i saradnju svih, EU digitalni COVID sertifikat biti dostupan na vrijeme. “

EU digitalni COVID sertifikat - ključne karakteristike

Nakon sporazuma postignutog od straneEvropskog parlamenta i Savjeta, EU Digital COVID sertifikat:

pokrivaće vakcinaciju, testiranje i oporavak;

biće dostupni u digitalnom i papirnom formatu, u zavisnosti od izbora primalaca, i sadržaće digitalno potpisani QR kod;

biće besplatni, lako dostupni i dostupni i osobama vakcinisanim prije stupanja na snagu Uredbe o digitalnom COVID sertifikatu EU;

mogu ih koristiti i države članice u nacionalne svrhe, ako je to predviđeno nacionalnim zakonom.

Države članice suzdržaće se od nametanja dodatnih ograničenja putovanja nosiocima EU digitalnog COVID sertifikata, osim ako to nije neophodno i srazmjerno radi zaštite javnog zdravlja.

Komisija će takođe mobilizovati 100 miliona eura za podršku državama članicama u pružanju pristupačnih testova.

Sledeći koraci

Evropski parlament i Savjet sada će formalno morati da usvoje politički sporazum. Uredba će stupiti na snagu 1. jula, sa postupnim periodom od šest nedjelja za izdavanje sertifikata za one države članice kojima je potrebno dodatno vrijeme.

Paralelno sa tim, Komisija će nastaviti da podržava države članice u dovršenju njihovih nacionalnih rešenja za izdavanje i verifikaciju EU digitalnog COVID sertifikata, kao i da pruža tehničku i finansijsku podršku državama članicama kako bi se ostvario traženi rezultat .

Editorial Sections:

Author