Crna Gora se priprema za sistem Evropske unije u oblasti oporezivanja

06/11/2019 - 11:51
News stories

Evropska unija sprovodi program Fiscalis 2020, kako bi olakšala i ubrzala suzbijanje poreskih prevara i sive ekonomije

Fiscalis 2020 je program Evropske unije, kojim je poreskim upravama omogućena razmjena informacija i ekspertize, povezivanje nacionalnih poreskih službenika širom Evrope, kao i zajednički razvoj trans-evropskih informacionih sistema, kako bi se snažnije borile protiv poreskih prevara i sive ekonomije. U programu, koji je vrijedan 234 miliona eura, pored država članica, učestvuju i zemlje kandidati za članstvo u EU. Crna Gora je dio ove priče od 2015. godine, u okviru Pregovaračkog poglavlja 16, koje se odnosi na oporezivanje.

Zahvaljujući tome, službenici crnogorske Poreske uprave imaju priliku da se edukuju i usavršavaju, kako bi Crna Gora sjutra bila spremna da funkcioniše na zajedničkom tržištu Evrope i poveže se sa sistemima, putem kojih će poreske uprave širom Evrope lakše i brže komunicirati, radi efikasnije administrativne saradnje i pružanja pomoći.

Jedan od njih je Robert Rajković, koji je u Poreskoj upravi Crne Gore zadužen za razvoj, održavanje i bezbjednost IT sistema. On je u okviru Programa Fiscalis 2020 imao priliku da učestvuje u projektu vezanom za jačanje IT tehnologije i infrastrukture, kao i projektu unapređenja zajedničke komunikacione mreže između država članica EU.

„Učešćem u programu Fiscalis 2020 stekao sam iskustvo u organizaciji važnih projekta na razvoju IT sistema, prepoznavanju potencijalnih rizika u domenu implementacije istih i ono što je najvažnije - iskustvo koje mogu da koristim u pripremi budućeg informacionog sistema Poreske uprave, kako bi se on kasnije mogao lakše povezati sa trans-evropskim informacionim sistema“, kaže Rajković za EU info centar.

Takođe, učestvovao je na radionicima, gdje je stekao vještine važne za unapređenje sistema automatske razmjene informacija, što prevedeno na jezik običnog korisnika znači bolju administrativnu saradnju poreskih uprava širom EU I pružanje pomoći u prekograničnoj saradnji u cilju sprečavanja dvostrukog oporezivanja, poreskih prevara, pranja novca i finansiranja terorizma i sl.

„Stečeno iskustvo će mi pomoći u razvoju IT sistema koji omogućava prikupljanje informacija od finansijskih institucija u Crnoj Gori i iz drugih izvora i razmjenu informacija između organa državne uprave Crne Gore, a sve u cilju adekvatnog utvrđivanja poreskih obaveza i pružanja boljih i jednostavnijih usluga poreskim obveznicima“, objašnjava Rajković.

Na kraju, kroz praktičan primjer objašnjava zbog čega je program Fiscalis 2020 važan.

„Pričamo o jedinstvenom tržištu Evropske unije i različitim poreskim sistemima. U takvoj situaciji, privredni subjekti mogu da iskoriste olakšice i povoljnosti u drugoj državi i protivzakonitim aktivnostima pokušaju da izbjegnu plaćanje poreskih obaveza u zemlji u kojoj imaju sjedište ili ostvaruju prihod. Razvojem trans-evropskih informacionih sistema, te zajedničke komunikacione mreže za potrebe organa državne uprave država EU, značajno se unapređuje proces razmjene informacija, a samim tim i umanjuje rizik od pojave ovakve vrste poreskih prevara“, objašnjava Rajković.

Fiscalis 2020, sa ukupnim budžetom od 234,3 miliona eura, traje do 2020. godine, a podrška za nastavak istog kroz narednu generaciju programa već je obezbijeđena od strane Evropske komisije. Pored Crne Gore, u programu učestvuju Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

 

Editorial Sections: