Vellykket besøk fra Europaparlamentet

30/08/2018 - 13:35
News stories

20.-24. august var Europaparlamentets utenrikskomité (AFET) på besøk i Norge. Delegasjonen, ledet av komitéformann David McAllister (EPP), besøkte både Oslo, Bodø, Tromsø og Svalbard. Formålet med besøket var å lære mer om norsk nordområdepolitikk og å diskutere sikkerhet og forsvar i Arktis.

Europaparlamentarikerne begynte Norgesbesøket i Oslo, hvor de møtte utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, Etterretningstjenesten, ledende Stortingspolitikere og forskere fra NUPI og Forsvarets forskningsinstitutt.

 

Fra Oslo gikk reisen videre til Bodø, hvor delegasjonen møtte representanter fra Forsvarets operative hovedkvarter, Luftforsvarsbasen og Hovedredningssentralen i Nord-Norge. Her lærte deltakerne mer om hvordan nordområdene er blitt en stadig mer sentral del av norsk sikkerhets- og forsvarsinnsats.

 

I Tromsø møtte delegasjonen Arktisk råd, Kystvakten og Norsk Polarinstitutt.

 

Siste stopp på besøket var Longeyarbyen. Her møtte representantene først assisterende sysselmann for å diskutere Norges forvaltning av området, før de tok turen innom Universitetssenteret på Svalbard. Turen ble avsluttet med en utflukt om bord på Norges nye forskningsfartøy Kronprins Haakon, hvor delegasjonen fikk se og oppleve effektene av klimaendringer i nord på nært hold, samt et besøk til Svalbard satelittstasjon.

 

 

ผู้เขียน