U Podgorici održan deveti Prajd pod sloganom „Ljubav, ljudi!“

16/10/2021 - 22:42
News stories

Šetnja protekla mirno, organizatori saopštili zahtjeve

 

U Podgorici je održana deveta Parada ponosa pod sloganom „Ljubav, ljudi!“. Nakon pozdravnih govora, učesnici su  prošetali centrom grada. Očekivano, na ulicama Glavnog grada je za vrijeme Prajda bilo mirno i nije zabilježen nijedan incident.

Upravo takvoj atmosferi doprinjela je organizacija prethodnih devet Parada ponosa, koje su uticale da se umanje predrasude društva prema seksualnim manjinama. Jedan od rezultata borbe LGBT zajednice u Crnoj Gori je i Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je počeo da se primjenjuje ovog ljeta, a čiju je izradu podržala Evropska unija.

 

Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro je, prilikom iznošenja zahtjeva prema državnim institucijama, podsjetio da 26 povezanih zakona i podzakonskih akata jos nisu dopunjeni, što otežava primjenu ovog zakona.

"Mi pozivamo i Vladu i Skuopštinu da nastave proces i nakon dva utvrđena predloga izmjena i dopuna Zakona završimo taj posao do kraja kako bismo mogli svoja ljudska prava da praktitujemo nesmetano kao svi ostali ljudi u ovoj zemlji", rekao je Kalezić.

Drugi zahtjev koji je izrečen na Prajdu odnosi se na trans zajednicu i nestašicu hormonalne terapije koja traje više od godinu. Treći zahtjev je kreiranja i usvajanja zakona o rodnom identitetu na osnovu samoodređenja.

 

Ispred Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u šetnji su učestvovali savjetnica za vladavinu prava i evropske integracije Friederike Wuenschmann, šef sektora za saradnju Yngve Engstroem i prevoditeljka Ana Savjak.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa oglasila se preko Twitter-a, gdje je navela da je '' puno razloga zašto predstavnici Delegacije Evropske unije šetaju danas sa crnogorskom LGBTQ zajednicom, ali glavni je ljubav''.

Prajd su podržali i državni funkcioneri, među kojima ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministarka Tamara Srzentić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa saradnicima, ombudsman Siniša Bjeković i drugi.

Editorial Sections:

Author