Zaključci sa Međuvladine konferencije EU i Crne Gore u Luksemburgu

23/06/2021 - 13:36
News stories

 

Glavni prioritet za Crnu Goru je ispunjavanje privremenih mjerila utvrđenih u poglavljima vladavine prava, rekao je evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji na konferenciji za medije nakon Međuvladine konferencije EU i Crne Gore (IGC), održane 22. juna 2021. u Luksemburgu.

„Bilo mi je drago kada sam čuo od premijera da je Crna Gora posvećena da postigne ovaj cilj i vrlo detaljan plan za rešavanje otvorenih pitanja u oba poglavlja vladavine prava. Sada je ključno za sve političke aktere u Crnoj Gori - bilo Vladu, Parlament i pravosuđe - da ovu posvećenost pretvore u opipljive rezultate. Ovo je ključno za dalji napredak u procesu pridruživanja, cilj koji podržava velika većina crnogorskih građana“, rekao je Varhelji.

U ime portugalskog predsjedavanja EU, portugalska državna sekretarka za evropske poslove Ana Paula Zacarias rekla je da je IGC veoma važan za jačanje dijaloga između država članica EU i Crne Gore s ciljem da pomogne usredsrediti napore na ključne reforme koje su potrebne.

 

„EU pozdravlja napore koje je učinila Crna Gora, najnaprednija zemlja u procesu pristupanja. Primijetili smo da će se unapređenje pregovora i dalje voditi napretkom Crne Gore u pripremama za pristupanje “, rekla je Zacarias.

Premijer Zdravko Krivokapić napomenuo je da je Crna Gora vodeća na putu pridruživanja EU, podvlačeći da su na Međuvladinoj konferenciji crnogorski zvaničnici dobili uvjeravanja da će to biti proces zasnovan na zaslugama. Rekao je da, ako želi da ubrza proces pristupanja, Crna Gora mora postići nacionalni konsenzus o ključnim pitanjima. Premijer se sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Žozefa Borelom, koji je pohvalio jasan geostrateški kurs Crne Gore.

„Pozdravljajući neporecive napore Crne Gore u reformi vladavine zakona, Borrell se složio da je potrebna veća jasnost u pogledu preostalih kriterijuma za poglavlja 23 i 24, praćeni većom opipljivošću i kredibilitetom procesa pristupanja“, navedeno je u Vladinom saopštenju.

Ovo je prva Međuvladina konferencija EU-Crna Gora u okviru nove metodologije Evropske komisije (EK) u pristupnim pregovorima između Brisela i Podgorice.

Editorial Sections:

Author