New Caledonia

AZ EKSZ NYELVHASZNÁLATI POLITIKÁJA

04/06/2020 - 11:59
Policy - Activity

Az Európai Külügyi Szolgálat az uniós külső politikákról és tevékenységekről folytat kommunikációt az uniós polgárokkal és a célközönséggel világszerte.

Arra törekszünk, hogy az általunk közzétett tartalom minél könnyebben hozzáférhető legyen a felhasználók számára. Mindazonáltal észszerű egyensúlyt kell teremtenünk egyrészt a különböző uniós nyelveket és nem uniós helyi nyelveket beszélők iránti tisztelet, másrészt olyan gyakorlati megfontolások között, mint az időszerűség, a hatékonyság és az uniós adófizetők által finanszírozott fordítási költségek.

Bizonyos típusú tartalmak – így az uniós jogszabályok, a Tanács következtetései vagy az uniós nyilatkozatok – az EU valamennyi hivatalos nyelvén rendelkezésre állnak. Más tartalmak csak egy nyelven vagy bizonyos nyelveken érhetők el, az adott célközönség(ek)től és attól függően, hogy értékelésünk szerint hogyan tudjuk a legnagyobb közönséget a leghatékonyabb és legeredményesebb módon elérni.

Az EKSZ honlapjának nyelvhasználati politikája a következő három kritériumon alapul:

 1. az EU mind a 24 hivatalos nyelvén közzétett tartalom, pl. az EU nevében tett nyilatkozatok, a Tanács következtetései, a „Rólunk” rész
 2. csak angolul és franciául közzétett tartalom, például a főképviselő/alelnökök nyilatkozatai és a szóvivői nyilatkozatok
 3. csak angolul és esetleges egyéb releváns nyelveken közzétett tartalom, például sajtóközlemények, sajtónyilatkozatok, beszédek és észrevételek, a főképviselő/alelnök blogbejegyzései, egyes webfunkciók.
 • A harmadik országokban működő EKSZ-küldöttségek, a katonai és polgári missziók és műveletek, valamint a választási megfigyelő missziók EKSZ honlapján található weboldalai angolul és az érintett országok helyi nyelvén (nyelvein) nyújtanak tájékoztatást. A helyi sajtónyilatkozatok rendszerint a hivatalos uniós nyelvek egyikén és a helyi nyelven jelennek meg.
 • Az EKSZ orosz nyelvű honlapot is üzemeltet.
 • Minden egyes internetes oldal tetején látható, hogy a felhasználók a honlap mely nyelvi változatát jelenítik meg éppen. Erre az ikonra kattintva tudnak a felhasználók másik nyelvre váltani. Felsorolás mutatja, hogy az adott oldal mely nyelveken érhető el.
 • A honlap tartalma folyamatosan bővül és frissül. Ez azt jelenti, hogy ha egy anyag fordítása nem érhető el, lehetséges, hogy még nem zárult le a fordítás folyamata. A fordításokat közzétesszük, amint azok rendelkezésünkre állnak.
 • Az EKSZ honlapja fokozatosan a következő megközelítést vezeti be:
  1. A nagyközönség érdeklődésére hosszú távon számot tartó konkrét információkat fokozatosan minden hivatalos uniós nyelven elérhetővé tesszük, az olvasóközönségtől függően egyéb releváns nyelvek mellett.
  2. A hivatalos uniós nyelvek tekintetében mérlegelésre kerül a gépi fordítás alkalmazása a tájékoztató szövegek esetében, annak kikötésével, hogy erről az eljárásról a felhasználó számára megfelelő tájékoztatást kell nyújtani.
  3. A rövid távra szóló vagy nagyon szakmai jellegű információk általában csak néhány – adott esetben csak egy – nyelven fognak megjelenni, a célközönségtől függően.
 • Az EKSZ közösségimédia-fiókjai elsősorban angol nyelven működnek. Az uniós képviseletek, küldöttségek és egyéb partnerek általi terjesztés céljából megosztott tartalmat lehetőleg nyelvi tekintetben és a közönségtől függően diverzifikáljuk.
 • Az EKSZ-küldöttségek az érintett helyi nyelveken nyújtanak a közösségi médiában megjelenő tájékoztatást.
 • Az Europe Direct kapcsolattartó központ által kezelt információkérések az EU bármely nyelvén benyújthatók. Az EKSZ ezekre ugyanazon a nyelven válaszol.
 • A dokumentumokhoz való hozzáférés iránti kérelmek szintén bármelyik uniós nyelven készülhetnek. A hatékonyság és a gyors válasz céljából az EKSZ eljárása szerint megkérdezzük a kérelmezőt, hogy elfogadható-e a számára az angol vagy francia nyelvű válasz. Nemleges válasz esetén a kérelmező nyelvén biztosítjuk a választ.

Az uniós szakpolitikai döntéshozatali folyamatban való részvétel lehetővé tétele érdekében valamennyi uniós polgár számára elérhető online kérdőívek formájában megvalósuló nyilvános konzultációk minden esetben elérhetők legalább angolul, franciául és németül, továbbá gyakran az uniós nyelvek többségén is. A válaszok az EU bármelyik hivatalos nyelvén benyújthatók. Az érdekelt felekkel folytatott, külső célközönségnek szóló EKSZ-konzultációk a releváns nyelveken érhetők el.

Editorial Sections:

Author