UE aprobă noul pachet de asistență bugetară pentru Republica Moldova pentru a susține reformele privind statul de drept și dezvoltarea rurală

31.10.2019
Brussels

Astăzi, Comisia Europeană a aprobat decizia privind acordarea de circa 25 milioane de euro în cadrul asistenței bugetare oferite Republicii Moldova pentru a ajuta Guvernul să realizeze reforme cheie în beneficiul cetățenilor moldoveni în domeniile poliției, luptei împotriva corupției și spălării banilor, agriculturii și dezvoltării rurale.

 

Johannes Hahn, Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, a comentat: „Pachetul de asistență aprobat astăzi– al patrulea din luna iulie – demonstrează angajamentul ferm și continuu al UE de a susține calea de reformă a Moldovei. Acesta ar trebui privit ca o recunoaștere a eforturilor permanente ale Guvernului Republicii Moldova de a soluționa probleme din domeniile vitale precum justiția și statul de drept în beneficiul populației din Moldova. UE este pregătită să asiste în continuare acest proces important condiționat de rezultate tangibile, în special mult-așteptata reformă a justiției”.

 

Această nouă plată urmează după plățile de sprijin bugetar efectuate în luna iulie (14,54 milioane de euro) și pe 18 octombrie (14,35 milioane de euro), prima tranșă de asistența macrofinanciară recent anunțată (30 milioane de euro), ședința Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, din 30 septembrie și vizita Înaltului Reprezentant/ Vice-președintele Mogherini din 3 octombrie.

Reamintim că, Comisia și-a reluat sprijinul bugetar pentru Republica Moldova în luna iulie, după o perioadă de aproape doi ani în care astfel de plăți au fost suspendate din cauza deteriorării situației privind statul de drept în țară. În urma schimbării guvernului din luna iunie, autoritățile din Moldova s-au angajat într-un proces semnificativ și substanțial de reforme structurale, ceea ce a permis UE să-și reia sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova.

De la ultima plată în cadrul programului de sprijin bugetar, Guvernul Republicii Moldova a continuat să implementeze agenda de reformă în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova. În special, Guvernul a luat măsuri suplimentare pentru soluționarea problemei corupției și lipsei de independență în sistemul judiciar. În acest proces, Moldova a solicitat avizul Comisiei de la Veneția al Consiliului Europei cu privire la proiectul său de lege pentru reformarea Curții Supreme de Justiție și cu privire la procurorul general. Guvernul și-a manifestat angajamentul de a ține cont de aceste recomandări.

Potrivit observatorilor independenți, primul tur al alegerilor locale organizate în toată țara pe 20 octombrie s-a desfășurat, de asemenea, într-o manieră calmă și competitivă, permițând cetățenilor moldoveni să își exprime liber voturile.

Serviciile Comisiei și Serviciul European de Acțiune Externă vor continua să monitorizeze îndeaproape situația politică, în special în ceea ce privește al doilea tur al alegerilor locale din 3 noiembrie. De asemenea, vor continua să evalueze îndeplinirea condițiilor înaintea aprobării oricăror alte plăți către Republica Moldova.  

 

Mai multe informații despre noul pachet al UE

 

Suma în valoare de 24,85 milioane de euro corespunde plăților de sprijin bugetar din două programe:

 

Sprijin pentru reforma poliției în Republica Moldova: Cu sprijinul UE, poliția moldovenească a reușit să continue modernizarea și profesionalizarea structurilor sale. În general, participarea femeilor în forțele de poliție a crescut la 17,6% (în comparație cu 14% în 2014). Cinci proiecte pilot privind poliția comunitară au fost implementate cu succes în toate cele 5 sectoare ale poliției (Anenii Noi, Buiucani, Cahul, Comrat și Sîngerei). În plus, poliția din Moldova a consolidat capacitățile de reacție rapidă ale echipelor sale de intervenție la apelurile de urgență, reducând semnificativ timpul de intervenție. În cadrul poliției a fost înființată o nouă unitate anti-corupție, care a fost foarte activă în desfășurarea instruirilor în toată țara pentru promovarea și implementarea activă a principiilor toleranței zero la corupție.

ENPARD Moldova – Sprijin pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală: Cu acest sprijin din partea UE, Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar prin sprijinirea investițiilor agricole, crearea grupurilor de producători agricoli și acordarea ajutorului necesar unităților agroalimentare în comerțul cu UE. Sprijinul UE a contribuit, de asemenea, la alinierea producătorilor agricoli la standardele de calitate internaționale și ale UE privind siguranța alimentelor. Programul UE a sprijinit, de asemenea, inițiativele de dezvoltare rurală, inițiate la nivel local de grupuri de acțiune locală pentru a revitaliza zonele rurale.

 

Pentru mai multe informații

 

Fișă informativă - Relațiile UE-Moldova

 

Delegația UE în Republica Moldova

 

Relațiile UE cu Moldova