Relațiile dintre Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova sunt profunde și pluridimensionale. Republica Moldova participă la multe acorduri și programe ale UE.
Cele două părți își aprofundează relațiile prin Acordul de asociere UE-Moldova, care a fost semnat în iunie 2014 și a intrat pe deplin în vigoare pe 1 iulie 2016. Noul cadru este inovator și ambițios, incluzând o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA) și o agendă de asociere care are obiectivul de a stimula integrarea economică și asocierea politică dintre Moldova și UE. Acordul de asociere înlocuiește acordul de parteneriat și cooperare anterior, care a fost în vigoare din iulie 1998.
UE vizează îmbunătățirea democrației, a statului de drept și a drepturilor omului în Republica Moldova, incluzând programe comune cu Consiliul Europei. De asemenea, Uniunea sprijină eforturile de soluționare a conflictului din Transnistria.
Printre alte priorități privind relațiile cu Republica Moldova se numără consolidarea instituțiilor, reformarea sistemului judiciar, îmbunătățirea climatului de afaceri, asigurarea respectului pentru libertatea de exprimare, îmbunătățirea sănătății și a condițiilor sociale și cooperarea cu privire la aspecte precum gestionarea frontierelor, migrația și lupta împotriva traficului, a crimei organizate, a corupției și a spălării banilor.
Republica Moldova este o țară parteneră prioritară în cadrul Parteneriatului estic, dimensiunea estică în cadrul politicii europene de vecinătate (PEV). Țările partenere și UE se angajează să-și aprofundeze legăturile, inclusiv prin acorduri de liber schimb, eventuala liberalizare a vizelor și proiecte finanțate de UE. Parteneriatul estic oferă atât măsuri bilaterale, cât și măsuri multilaterale pentru consolidarea cooperării.
Moldova beneficiază de un parteneriat pentru mobilitate cu UE ca una dintre cele două țări-pilot din lume. Conform abordării generale, parteneriatul pentru mobilitate organizează cooperarea în domeniul migrației, incluzând domenii precum migrația legală, dezvoltarea și combaterea migrației ilegale. În prezent, aproximativ 40 de inițiative sunt în curs de implementare în cadrul parteneriatului pentru mobilitate dintre UE și Moldova.
Moldova este, de asemenea, o țară parteneră în cadrul Sinergiei Mării Negre și este membru al Comunității Energiei.