Delegation of the European Union to Thailand

Moldova: Declarația Înaltului Reprezentant/Vicepreședintelui Josep Borrell în cadrul conferinței de presă organizată după cel de-al șaselea Consiliu de Asociere UE-Moldova

Brussels, 28/10/2021 - 17:17, UNIQUE ID: 211028_26
Remarks

Check against delivery! 

Bună ziua tuturor,

Ne-am întâlnit luna trecută în cadrul ultimei dumneavoastră vizite la Bruxelles și astăzi am avut Consiliul de Asociere – primul pentru dumneavoastră în noua dumneavoastră capacitate, dar al șaselea pentru Uniunea Europeană și Moldova. Și vom continua să îndeplinim mandatul puternic al poporului moldovenesc, cel de a avansa în reforme.

Salut obiectivul dumneavoastră clar de a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană, în baza valorilor noastre comune de democrație, statul de drept și respectarea drepturilor omului. Această săptămână a fost într-adevăr o săptămână importantă în consolidarea parteneriatului nostru, cu o serie de inițiative foarte concrete cu care se confruntă sectorul energetic.

Și astăzi acest Consiliu de Asociere este o dovadă în acest sens. Am discutat despre consolidarea cooperării noastre și implementarea reformelor într-o gamă largă de domenii. Acestea vor fi reflectate în declarația noastră comună de presă, care va fi publicată în curând.

Între timp, aș dori să mă axez pe un anumit număr de probleme. Le voi rezuma pe patru.

În primul rând – energia. Acesta este subiectul zilei. Discuțiile noastre au avut loc în contextul situației de urgență din sectorul gazelor din Moldova. Vedem încercări ale Gazprom de a face presiune politică în schimbul scăderii prețurilor la gaze. Am convenit cu prim-ministrul asupra importanței consolidării rezilienței împotriva oricăror potențiale eforturi ale părților terțe de a folosi energia ca armă geopolitică. Gazul este o marfă. A fost cumpărat și vândut, vândut și cumpărat, dar nu poate fi folosit ca o armă geopolitică.

Ca semn al sprijinului nostru politic, ieri a avut loc un dialog la nivel înalt privind securitatea energetică între Comisarul Simson și dumneavoastră, doamnă prim-ministru. A urmat o reuniune a unui înalt oficial în această dimineață, convocată de SEAE, pentru a discuta situația și sprijinul imediat și pe termen mediu al UE pentru Moldova.

Permiteți-mi să repet mesajul nostru. Uniunea Europeană este pregătită să sprijine Moldova pentru a găsi o cale de ieșire din această criză și, ca exemplu, un prim exemplu, un prim pas al sprijinului nostru este anunțul făcut de președintele Comisiei [Ursula von der Leyen] a unui program de sprijin bugetar în valoare de 60 de milioane de euro anunțat ieri. Acest lucru va permite autorităților moldovenești să stabilească o schemă de sprijin pentru cele mai vulnerabile persoane afectate de această criză înainte de iarnă.

A doua problemă despre care am vorbit, se referă la reforme. Am evaluat progresul general în acest sens. Rezultatele clare ale alegerilor v-au dat, doamnă Prim-ministru, un mandat puternic guvernului dumneavoastră de a implementa o agendă ambițioasă anticorupție, de a îmbunătăți sistemul de justiție și de a lupta împotriva sărăciei, în conformitate cu obligațiile care rezultă din Acordul nostru de Asociere.

Vreau să subliniez importanța acestei reforme cuprinzătoare a sectorului justiției și salut primii pași deja făcuți de guvernul dumneavoastră. Aici calitatea este mai importantă decât viteza și este întotdeauna recomandat să căutați expertiză de la parteneri locali, precum și de la cei internaționali recunoscuți, pentru a restabili încrederea în sistemele de justiție.

În al treilea rând, afacerile externe și de securitate. În prezența Viceprim-ministrului și Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dl Popescu, am convenit să lansăm un dialog politic și de securitate la nivel înalt la începutul anului viitor, pentru a avea un forum cu o discuție mai aprofundată despre securitate, cooperare regională, precum și cooperare în domeniul Politicii Comune de Securitate și Apărare. Și este momentul deosebit de potrivit pentru lansarea unei astfel de inițiative.

Și în al patrulea și ultimul rând, este problema Transnistriei. Ne-am reafirmat angajamentul de a facilita un proces de reglementare cuprinzător, pașnic și durabil, pe baza respectării integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, cu statut special pentru Transnistria.

Per ansamblu, sunt bucuros să afirm că discuțiile pozitive și prospective de astăzi au stabilit o bază bună pentru munca noastră comună. Se va reflecta în Agenda noastră de Asociere actualizată. Aceste obiective ambițioase ne vor ghida munca și asistența în următorii șapte ani. Aștept cu interes încheierea acestor negocieri în curând.

Și permiteți-mi să reiterez că sunt foarte bucuros să văd că intensificăm cooperarea în [alte] domenii cheie: cercetare și inovare, unde participarea Moldovei la noul program Orizont Europa este o veste excelentă. Permiteți-mi să reiterez că mergem înainte pas cu pas.

La final, am discutat și despre Parteneriatul estic, unde am salutat angajamentul dumneavoastră și așteptăm cu nerăbdare să continuăm cooperarea în vederea Summitului care va avea loc în luna decembrie.

Doamnă prim-ministru, Uniunea Europeană este pregătită să vă sprijine și să lucreze îndeaproape cu dumneavoastră și cu guvernul dumneavoastră pentru a îmbunătăți viața cetățenilor moldoveni și pentru a aduce Moldova mai aproape de UE.

Î&R

Î. Ați menționat cele 60 de milioane de euro pe care doamna von der Leyen le-a promis ieri. Se prevăd mai mulți bani? Pentru că 60 de milioane de euro, când Moldova negociază miliarde de euro cu Rusia, nu înseamnă nimic. Este Uniunea Europeană, este Bruxelles-ul dispus să ofere mai multe fonduri pentru a sprijini Moldova să își satisfacă nevoile energetice în această iarnă?

Cu siguranță, dacă problema gazelor din Moldova ar putea fi rezolvată cu 60 de milioane de euro, nu mai ar fi o problemă. Cu siguranță, știm că nu va rezolva problema, dar este un prim pas și trebuie să căutăm și alte soluții, nu doar finanțarea decalajului dintre prețurile actuale și prețurile mari pe care le solicită Gazprom. Dar nu putem spun că „60 de milioane de euro nu înseamnă nimic”, ei bine, 60 de milioane de euro sunt 60 de milioane de euro. Și vor fi de mare ajutor pentru a începe construirea unui sistem pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili. Soluția, cu siguranță, nu va veni din finanțarea de către Uniunea Europeană a tuturor diferențelor dintre prețurile actuale și prețurile pe care le solicită Gazprom. Există și alte soluții, care sunt mai mult pe termen mediu, cum ar fi dezvoltarea diversificării mixului energetic al Republicii Moldova, iar în acest domeniu putem oferi resurse și expertiză, creșterea eficienței energetică și îmbunătățirea securității energetice prin diversificarea surselor de aprovizionare. Moldova a început deja acest proces prin aprovizionarea cu gaze provenind din Polonia. Vom acționa pe toate fronturile și vom face uz de toate instrumentele pe care le putem folosi pentru a sprijini Moldova. Considerați aceste 60 de milioane de euro, care este un grant, ca un prim pas pentru a oferi nu numai sprijin financiar, ci și sprijin tehnic pentru a face față acestei situații.

Q. Îmi puteți spune direct, Uniunea Europeană recomandă ferm Moldovei să nu semneze acorduri suplimentare de furnizare a gazelor cu Gazprom? Ar fi dezamăgită UE dacă Moldova va semna în cele din urmă un acord pentru gaz suplimentar din Rusia? Ca o a doua întrebare, evident că acest lucru se întâmplă, în timp ce țările Uniunii Europene sunt îngrijorate de aprovizionarea cu gaze în această iarnă. Aveți promisiuni din partea statelor membre ale Uniunii Europene că vor pune gaz la dispoziția Moldovei? Si s-ar putea sa facă acest lucru cu o reducere?

Ei bine, cu siguranță nu le voi spune prietenilor mei și guvernului moldovean ce au de făcut. Este un stat suveran și ei sunt stăpâni pe deciziile lor în funcție de interesele, valorile și capacitățile lor. Așadar, dacă au posibilitatea de a negocia și de a avea o abordare pragmatică și de a obține condiții mai bune de la Gazprom, nu este treaba noastră să interzicem acest lucru. Cu siguranță, problema gazelor nu este doar o problemă a Republicii Moldova, dar în cazul Moldovei are o dimensiune politică ce trebuie luată foarte mult în considerare. În cazul Moldovei, aprovizionarea cu gaze este folosită drept o “armă”. Și dacă prețul crește, nu în Europa, ci în întreaga lume, nu este, în general, o consecință a folosirii aprovizionării cu gaze pe post de “armă”. În cazul Moldovei, da, este. Și este o creștere puternică, care a fost legată de unele probleme politice. Și acest lucru a necesitat sprijin din partea noastră, deoarece aceasta este ceea ce înseamnă Acordul nostru de Asociere, aceasta este ceea face un partener. Nu putem compara condițiile în care s-a produs acest deficit de gaze în Moldova cu creșterile de preț la gaze pe care le suferim - noi toți, ca consumatori și producători - în întreaga lume. Dar fiți siguri că acești bani nu vor merge în buzunarul Gazprom, ci vor merge la cei mai vulnerabili moldoveni. Și nu numai prin această cale, ci și prin alte căi, vom încerca să oferim sprijinul nostru pentru a face față a ceea ce poate fi considerat – după cum spuneam – o folosire a problemei aprovizionării cu gaze pe post de “armă”. Și acesta este un lucru împotriva căruia trebuie să fim ferm contra.

Link la video: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-213003

Secțiuni editoriale:

Autor