Uzun dönem ikamet izni verilenlere ilişkin AB direktifi uluslararası korumadan yararlananlar ile mültecileri kapsayacak şekilde genişletildi
AVRUPA BİRLİĞİ KONSEYİ
Luxemburg, 11 Nisan 2011
8836/11
PRESSE 99
Konsey bugün, 2003/109/EC (66/10 + 8427/11 ADD 1 REV 1) sayılı direktifte değişiklik yaparak uzun dönem ikamet izni verilenlere ilişkin AB kurallarının kapsamını genişletti. Değişikliğe göre ikincil korumadan yararlananlar ile mülteciler beş yıldan fazla bir süredir yasal olarak AB’de yaşayan diğer üçüncü dünya ülkeleri vatandaşları ile benzer şartlarda uzun dönem ikamet izni verilen statüsü alacaklar.
Üye ülkelerin iki yıl içerisinde yeni kurallara uyum sağlamaları gerekecek. İngiltere, İrlanda ve Danimarka söz konusu kuralların uygulanmasında taraf olmayacaklar.
Başlıca yararları
Uzun dönem ikamet statüsü verilen ve uluslar arası korumadan yararlananlar uzun dönem ikamet statüsü bulunan diğer bütün üçüncü dünya ülkesi vatandaşları gibi bir takım haklardan yararlanabilecekler:
-
AB içerisinde serbest dolaşım hakkı ve özellikle de başka bir AB ülkesinde ikamet edebilme hakkı,
-
ikamet ettikleri AB ülkesi vatandaşları ile belirli şartlar altında çok çeşitli ekonomik ve sosyal konularda eşit muamele görme hakkı. Bunlar arasında eğitim, işgücü piyasasına erişim ve sosyal sigorta hakları yer almaktadır. Böylece yeni kurallar, uzun zamandır ev sahibi ülkede yaşayan ve uluslar arası korumadan yararlananların daha iyi entegre olabilmelerine aracılık edecektir.
Gereken beş yılın hesaplanma yöntemi
Direktif, uzun vadeli mukim statüsünün tanınabilmesi için gereken beş yılın hesaplanmasına yönelik özel düzenlemeler öngörecektir:
-
Uluslararası koruma başvurusunun yapıldığı tarihle korumanın tanındığı tarih arasında geçen zamanın en az yarısının göz önünde bulundurulması temel kuraldır.
-
İltica prosedürünün 18 aydan uzun sürdüğü olağandışı hallerde, tüm süre göz önünde bulundurulmalıdır.
Direktif ayrıca, belirli bir takım hallerde, uluslararası yükümlülükler doğrultusunda, [tanınan] statünün geri alınma ve üçüncü ülke vatandaşının sınır dışı edilme olasılığını da öngörmektedir.
Arka plan / yasal dayanak
Komisyon 2003/109/EC sayılı Direktifini değiştirme yönündeki teklifini 8 Haziran 2007 tarihinde yayımladı.
Konsey teklifi görüştü; ancak, 2008 yılı boyunca, oybirliğiyle kabul gören bir sonuç elde edemedi. Lizbon Antlaşması'nın yürürlüğe girmesinden bu yana yasal göç konuları, Konsey'de nitelikli çoğunluk gerektiren olağan yasama usulü kapsamında yer almaktadır. Bu Direktif, Birliğe Üye Devletlerin, 2012 senesine kadar Avrupa Ortak İltica Sistemi'ni (CEAS) kurma yönünde kabul etmeyi taahhüt ettikleri altı mevzuat teklifinden oluşan paketin bir parçasıdır. Paketteki diğer teklifler de şunlardır: Dublin ve Eurodac Tüzükleri, Kalifikasyon, Kabul Koşulları ve Prosedürler direktifleri.