Sof Kumaş Geleneği Avrupa Birliği Desteğiyle Yeniden Canlandırılıyor

Bu kumaş unutulmuş olsa da bir zamanlar o kadar ünlüydü ki hem Osmanlı padişahlarının hem de Avrupalı tüccarlarının vazgeçilmeziydi.

EUROPEAN UNION, 2025
Sof kumaşın ipeksi bir görünümü var
Evliya Çelebi yazın serin, kışın sıcak tutan bu kumaşı, “Seyahatname”de “Kar gibi beyaz Ankara keçisinin tüylerinden elde edilen ipek görünümlü bir kumaş" diye tanımlıyor.

EUROPEAN UNION, 2025
3 yıl süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından bu özel dokuma yöntemi yeniden keşfedilmiş
Kızılcahamam Halk Eğitim Merkezi Müdürü Gürkan Hazar’a göre ormana zarar verdikleri gerekçesiyle Ankara keçilerinin üretimi kısıtlanınca sof kumaş üretimi de zamanla durdu. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2010’lu yıllarda Ankara keçisi yetiştiriciliğine teşvik getirmesiyle bölgede bu keçilerin sayısı yeniden arttı. Kızılcahamam Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ise sof kumaşı yeniden üretmek için harekete geçti. Arşivlerde bu kumaşın nasıl üretileceğiyle ilgili bilgi olmadığı için 3 yıllık bir araştırma ve geliştirme çalışması sonucunda dokuma yöntemi yeniden keşfedildi.

EUROPEAN UNION, 2025
Proje ev kadınlarını usta dokumacılara dönüştürüyor
“2018’de Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle bir dokuma atölyesi kurduk. Bu atölyede diğer illerden gelen dokuma eğitmenleri, eğitmen adaylarımıza eğitim verdi. Sadece 5 yılda 80’in üzerinde dokumacı yetiştirdik. Bunların 28’i usta öğretici oldu ve 20 tanesi istihdam edildi” diye konuşuyor Gürkan Hazar.

EUROPEAN UNION, 2025
IPARD desteği ile dokuma tezgâhları satın alındı
Daha sonra Yerel Eylem Grubu (YEG) Derneği ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü arasında bir protokol imzalandı ve IPARD desteğinden faydalanarak atölyeye dokuma tezgâhları satın alındı. Kızılcahamam YEG Başkanı Yılmaz Özbek, “AB desteği bu atölyenin kapasitesinin geliştirilmesi için çok önemli. Çünkü atölye hem bu kumaşın tanıtılmasını ve yaşatılmasını hem de ev kadınlarının bu kumaşı üreterek ev ekonomisine destek vermesini sağlıyor” diyor. Bu atölyede üretilen kumaşlar ve bu kumaşlardan elde edilen giysiler atölyenin bitişiğindeki Halk Eğitim Merkezi’nin mağazasında sunuluyor.

EUROPEAN UNION, 2025
Kursiyer Ayşe Kalaycı
Kursiyer Ayşe Kalaycı “Sof kumaş ilgimi çektiği için kursa başladım. Bu kumaşı severek dokuyorum. Ben de ürettiklerimi satmak ve ev ekonomisine katkı sağlamak istiyorum” diyor.

EUROPEAN UNION, 2025
Kursiyer Hülya Kömürlü
Diğer bir kursiyer Hülya Kömürlü ise şöyle konuşuyor: “Yıllardır pek çok kursa katıldım ama en çok dokumacılığı sevdim. Usta öğretici olmak istiyorum.”

EUROPEAN UNION, 2025
Kursiyer Songül Çoktutal
Şubat 2023 depremlerinin ardından Malatya’dan Kızılcahamam’a taşınan Songül Çoktutal ise “Zamanımı değerlendirmek için bu kursa başladım. Çok memnunum. Usta öğretici olmak istiyorum” ifadelerini kullanıyor.

EUROPEAN UNION, 2025
Usta öğretici Kadriye Doğanaylı
Usta öğretici Kadriye Doğanaylı buradaki bazı kumaşların benzersiz olduğunu, çünkü bu desenlerin, her bir kumaşın bitki yapraklarıyla tek tek buharda kaynatılmasıyla oluşturulduğunu anlatıyor.
Haziran 2024’te sof kumaş atölyesini ziyaret eden Avrupa Komisyonu Tarım ve Dünya Kalkınma Genel Müdürlüğü'nde IPARD programlarından sorumlu E5 biriminin genel müdürü Frank Bollen, “Projenin, yerel topluluk ve yerel eylem grupları duygusunu canlandırmak ve teşvik etmek için insanları bir araya getirmeye nasıl yardımcı olduğunu gördük. Bu anlamda projenin nasıl bir fark yarattığını görmek de çok ilginçti. Projeye dahil olan insanlar çok mutlu görünüyorlardı” diye konuşuyor.

EUROPEAN UNION, 2025
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Hans Ossowski
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Hans Ossowski IPARD programının Türkiye için önemine dikkat çekiyor: “IPARD çiftçiler ve kırsal toplumlar için sayısız fırsatlar sunuyor. IPARD III'ün yakın zamanda Türkiye'deki 81 ili kapsayacak şekilde genişletilmesiyle birlikte, program daha fazla bölgenin kalkınma, büyüme ve artan rekabet gücünden faydalanmasını sağlayacak. IPARD'ın ülkenin dört bir yanındaki çiftçileri ve kırsal alanları desteklediğini görmekten büyük heyecan duyuyoruz.”
IPARD Masa Sorumlusu Krzysztof Sulima ise şunları söyledi: "IPARD III'ün ilk çağrısında bile çok sayıda başvurunun olduğunu görmekten memnuniyet duyuyoruz."

EUROPEAN UNION, 2025
Kızılcahamam YEG, IPARD tarafından destekleniyor
YEG nedir?
Yerel Eylem Grupları (YEG), IPARD Programı kapsamındaki Kırsal Ekonominin Kalkındırılması İçin Faaliyetler Arasındaki Bağlantılar (LEADER) Yaklaşımı altında yerel toplulukların kendi bölgelerindeki kırsal kalkınma sürecine katılımını sağlamak ve sürdürülebilir kırsal kalkınmaya temel oluşturmak amacıyla kurulmuş kamu-özel ortaklık yapılarıdır.

EUROPEAN UNION, 2025
IPARD tüm Türkiye’yi kapsıyor
IPARD nedir?
IPARD, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı'nın (IPA) bir parçası olan, kırsal kalkınmaya yönelik benzersiz bir AB mali yardım programıdır. Çiftçilere, kırsal topluluklara ve tarımsal gıda sektörüne rekabet gücünün arttırılması, sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ve kırsal alanlardaki yaşam koşullarının iyileştirilmesi için mali destek sağlayan IPARD, AB ve Türkiye arasındaki iş birliğinin öncü alanlarından birini temsil eder. IPARD aynı zamanda yeni yatırımlar ve teknoloji için destek sağlar ve Avrupa standartlarının Türk tarımında, gıda işlemede ve kırsal işletmelerde uygulanmasını temin eder.