Libya'daki duruma ilişkin BM GK kararı ve son gelişmeler bağlamında Yüksek Temsilci Catherine Ashton tarafından yapılan açıklama

AVRUPA BİRLİĞİ Brüksel, 27 Şubat 2011
A 076/11
Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan yardımcısı Catherine Ashton, bugün aşağıdaki açıklamayı yapmıştır:
“Libya'da meydana gelen olaylarla ilgili olarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından bugün kabul edilen kararı memnuniyetle karşılıyorum.
Avrupa Birliği bu kararı tümüyle onaylamakta olup sınırlayıcı tedbirleri acilen uygulayacaktır. AB malvarlığının dondurulması, seyahat yasağı ve silah ambargosu gibi sınırlayıcı tedbirler üzerinde çalışmalarını zaten başlatmış olup hazırlıklarında önemli aşama kaydetmiştir. (Kararla ilgili olarak) Eksiksiz ve derhal uygulamaya geçilmesini teminen resmi kabul süreci de en kısa süre içinde tamamlanacaktır.
Bundan sonra atılacak adımlarla ilgili olarak BM ve ABD de dâhil uluslararası ortaklarımızla sürekli bağlantı halindeyim. Cumartesi günü ABD Dışişleri Müsteşarı Bill Burns ile bir araya geldim ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bugünkü BM GK kararının ardından atılacak adımları ayrıntısıyla ele aldığımız bir telefon görüşmesi yaptım. Pazartesi günü Cenevre'de bir araya geldiğimizde, bu görüşmemizi devam ettireceğiz ve hafta sonu boyunca çalışmalarımızda eşgüdümün sağlayacağız.
BM GK tarafından bugün alınan karar, uluslararası toplumun Libya'da meydana gelen olaylara müsamaha etmeyeceğini göstermektedir. Bu karar uluslararası toplumun, Libya'da meydana gelen zulme bir son vermek üzere bir bütün olarak çaba sarf ettiğini göstermektedir. İnsan hakları ihlaller derhal sona ermelidir. Kaddafi ve Libya mercileri, bu kabul edilemez ve cüretkâr davranışlarının sonuçları olduğunu bilmektedirler. Kendisini, Libya halkı tarafından kabul edilebilir nitelikte barışçıl bir çözüm ortaya koymak üzere bir defa daha şiddete son vermeye çağırıyorum. Libya halkı konuşmuştur ve Albay Kaddafi onlara kulak vermelidir. Sivillere yönelik saldırılardan sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini vurguluyor ve BM GK'nin konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısına sevk etmesi kararını memnuniyetle karşılıyorum. Uluslararası toplum işlenen suçların cezasız kalmasına müsamaha göstermeyecektir.
Avrupa Birliği, Birlik üyesi ülke vatandaşlarının tahliyesi ile ilgili olarak birlikte çalışmaya ve insani yardım çabalarını desteklemeye devam etmektedir.
EEAS'nin (AB Dış Eylem Servisi) kriz müdahale düzenlemeleri tam anlamıyla çalışmakta olup sürekli durum değerlendirmeleri yapılmakta ve AB vatandaşlarının durumları, tahliye çalışmalarının gidişatı, siyasi durum, diplomatik çabalar ile ilgili olarak ECHO insani yardım örgütü ile birlikte -- hem New York'ta hem de Cenevre'de -- her alanda atılabilecek adımlar konusunda tavsiyeler sunulmaktadır.
Cumartesi sabahı yapılan EEAS Kriz Masası toplantısının ardından AB başkentleriyle tahliye ve konsolosluk çalışmalarının koordinasyonuna ilişkin bir telekonferans düzenlenmiştir."