Lübnan, Ürdün ve Irak’taki Mültecilere ve Ev Sahibi Toplumlara Yönelik Yeni AB Bölgesel Kalkınma ve Koruma Programı

Avrupa Komisyonu
Basın Duyurusu
Brüksel, 16 Aralık 2013
AB, Suriye’deki mülteci krizi karşısında uzun vadeli kalkınma çabalarının bir parçası olarak Lübnan, Ürdün ve Irak’taki mülteci ve ev sahibi toplumlara yönelik olarak bir Bölgesel Kalkınma ve Koruma Programı uygulayacağını ilan etti.
Yeni programın amacı Suriye’deki mülteci krizinin etkilendiği Lübnan, Ürdün ve Irak’ta kalkınma ve koruma ile bağlantılı olarak yaşanan güçlükleri ele almak olup program, yürütülecek analiz, değerlendirme ve çalışmalar yoluyla mültecilerin varlığının ev sahibi toplumlar üzerindeki etkilerinin anlaşılmasını sağlayacak; hem mültecilerin hem de ev sahibi toplumların kalkınmasına yönelik fırsatlar ortaya koyacaktır. Bununla birlikte mültecilerin ev sahibi ülkelerdeki yerel ve ulusal ekonomiye olabilecek katkıları da yine program kapsamında değerlendirilecektir. Şu anda bu tür çalışmaların olmayışı, bölgede yürütülen hem insani hem de kalkınmaya yönelik yardım çalışmaları çerçevesinde ciddi bir eksiklik anlamına gelmektedir.
Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu’nun Kalkınmadan sorumlu Üyesi Andris Piebalgs şunları söyledi: “Kendi ayakları üzerinde duramadıkları sürece, mültecilere yönelik bir koruma mümkün olamaz. Kalkınma yardımlarını kullanarak mültecileri, onlara ev sahipliği yapan ülkelerde desteklemek, varlıklarının yerel toplumlar üzerinde yaratabileceği olumsuz etkilerin azaltılmasına yardımcı olabilir; aynı zamanda onların, kendi kendilerine yetmesine yardımcı olarak mültecilere yönelik korumanın kalitesini de arttırır. Mültecilerin, uzun vadeli kalkına planlamamızın bir parçası olması konusunda kararlılık taşıyoruz.”
Konuyla ilgili olarak Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu Komisyon Üyesi Štefan Füle de şunları ekledi: “İhtiyaçlarının en yoğun olduğu dönemde Suriye halkına kucak açarak yaşamsal destek veren Lübnan, Ürdün ve Irak gibi ülkeler, şu anda ne yazık ki karşılaştıkları yoğun sayılar karşısında büyük güçlükler çekmeye başladı. Ancak mültecilerin beraberinde getirdiği potansiyel faydalar konusu genellikle gözden kaçırılan bir husustur. Sahip oldukları beceriler ve ekonomik katkı yaratabilecek yetileri yoluyla mültecilerin ev sahibi toplumlara katkı sağlamalarına yardımcı olacak bu yeni program, Ürdün ve Lübnan’da devam eden destek çalışmalarımızı da tamamlar nitelikte olacaktır.”
Yeni program kapsamında desteklenen temel faaliyetler arasında istihdam fırsatları yaratılmasına yönelik piyasa-tabanlı destekler, mikro-girişim finansmanı, becerilerin geliştirilmesine yönelik eğitimlerle mesleki eğitimin yanı sıra öğretim, su ve hijyen ile iyileştirilmiş enerji tedariği de dahil olmak üzere, uygun sosyal altyapının geliştirilmesi çalışmaları de yer alacaktır.
Son olarak, Bölgesel Kalkınma ve Koruma Programı’nın bir diğer amacı da temel haklara ve uygun hukuki desteğe erişmeleri yoluyla bölgedeki mültecilere yönelik korumanın güçlendirilmesidir. Bu itibarla iltica ve mülteciler konusunda çalışan yerel ve ulusal makamlar ile sivil toplum gruplarına da eğitimler verilecektir.
Toplam bütçesi 16 milyon Euro olan programa yönelik toplam AB katkısı 12.3 milyon Euro olup geri kalan kısım Danimarka ve Hollanda Dışişleri bakanlıkları ile Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı tarafından karşılanacaktır. Bu program, Göç ve İltica Tematik Programının Yıllık Eylem Programının (AAP) bir parçasıdır.
Ön bilgi
Suriye’de devam eden şiddetten etkilenen ve insani yardıma muhtaç olanların sayısı tahmini olarak 6.8 milyon civarındadır. BM’in tahminlerine göre Suriye’de yerinden olanların sayısı da 4.25 milyonun üzerindedir. Ürdün, Lübnan, Türkiye, Irak, Mısır ve Kuzey Afrika’da mevcut (kayıtlı ve kaydolmayı bekleyen) mülteci sayısı 2 milyonun üzerinde olup bu sayı, düşmanlıklar arttıkça yükselmeye devam etmektedir. Mülteciler Üst Komiserliği verilerine göre 2013 yılı sonunda Suriyeli mülteci sayısı toplamda 3.45 milyona ulaşacak.
Suriye krizi karşısında kurumları ve üye devletleriyle birlikte AB, hem Suriye içinde hem de komşu ülkelere yönelik olarak en büyük bağışçı konumundadır. Haziran ayında Avrupa Komisyonu Avrupa Parlamentosu, Konsey, Ekonomik ve Sosyal Komite ve Bölgeler Komitesi’ne yönelik 24/06/2013 tarihli “Suriye Krizine Yönelik Kapsamlı AB Yaklaşımı” başlıklı ortak tebliğ kapsamında yardımlarda 400 milyon Euro’ya varan ciddi bir artışı ilan etti.
Bu yardım paketi kapsamında 250 milyon Euro’luk insani yardım paketi ile 150 milyon Euro’luk kalkınma yardımı da yer almaktadır. Kalkınma ihtiyaçlarına yönelik 150 milyon Euro’luk fon içinden 40 milyon Euro’luk kısım Suriye krizinin Lübnan’daki; 60 milyon Euro’luk kısım Ürdün’deki ve 50 milyon Euro’luk kısım da Suriye’deki etkilerine yönelik olarak kullanılacaktır.
Daha fazla bilgi için:
Kalkınmadan sorumlu Komisyon Üyesi Andris Piebalgs’ın web sitesi:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm
Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu Komisyon Üyesi Štefan Füle’nin web sitesi: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/fule/
Kalkınma GM ve İşbirliği GM-Europe Aid web sayfası:
http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm
AB Komşuluk Bilgi Merkezi: http://www.enpi-info.eu