Komisyon, AB-Türkiye anlaşmasının uygulanması için acil bir teklifte bulunuyor: Türkiye’den gelen Suriyelilerin yeniden yerleşimi için 54,000 kişilik kontenjan tahsis edildi

 

Brüksel, 21 Mart 2016

 

Komisyon, AB-Türkiye anlaşmasının uygulanması için acil bir teklifte bulunuyor: Türkiye’den gelen Suriyelilerin yeniden yerleşimi için 54,000 kişilik kontenjan tahsis edildi

Avrupa Birliği Konseyi ile Türkiye arasında Cuma günü varılan anlaşmanın ardından Komisyon, İtalya ve Yunanistan’dan [gelen] uluslararası korumaya muhtaç durumdaki kişilerin yerlerinin değiştirilmesine ilişkin Konsey kararını değiştirecek bir teklifi kabul ediyor. Bu değişiklikle birlikte, daha önce yer değişikliği-relocation için ayrılan 54,000 kişilik kontenjan artık Türkiye’den AB’ye gelen Suriyelilerin yeniden yerleştirilmesi-resettlement maksadıyla kullanılacak.

Düzensiz olarak Yunan adalarına geldikten sonra, Türkiye tarafından geri kabul edilen her bir Suriyeli için Türkiye’den bir Suriyelinin yeniden yerleştirilmesini öngören Cuma günkü anlaşmanın ardından sunulan bu teklif, Türkiye’den [gelen Suriyelilerin] yeniden yerleştirilmesi için yeni [kontenjan] tahsisine duyulan ihtiyacı karşılamaktadır. 1’e 1’lik bu yapının amacı, Ege Denizi’nde tehlikeli şartlarda seyahat eden düzensiz göçmen akışını, hızlı bir şekilde düzenli ve yasal bir yeniden yerleşim süreciyle ikame edebilmektir.

Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Göç, İçişleri ve Yurttaşlıktan sorumlu Komisyon Üyesi Dimitris Avramopoulos şunları söyledi: "Cuma günü Türkiye ile varılan anlaşmayla birlikte, yaşamlarını tehlikeli deniz yolculuklarında riske atan sığınmacılara güvenilir bir seçenek sunuyoruz. Şimdi Üye Devletler taahhütlerini yerine getirmeli ve Türkiye’de uluslararası korumaya ihtiyacı olan kişilerin Avrupa’ya düzenli, iyi yönetilmiş ve güvenli bir şekilde varışını ve kabulünü sağlamalıdır."

Programın işleyebilmesi için mevcut taahhütleri çerçevesinde Üye Devletlerin yeterli sayıda yeniden yerleştirme kontenjanı ayırması gerekiyor. Bugün sunulan teklif, yer değişimi kararını değiştirerek Suriyelileri doğrudan Türkiye’den kabul edecek Üye Devletlerin insani yardım taahhütlerini yerine getirmesine de imkân tanıyacak. Yeniden yerleşimi sağlanan Suriyeli sayısı, Üye Devletlerin yer değişikliği kotalarından düşülecek.

Bu teklif AB’nin, Temmuz 2015’te kararlaştırılan 18,000 kontenjanı halen boş olan 22,504 kişilik yeniden yerleştirme programını tamamlar niteliktedir. Mevcut yer değişikliği taahhüdünün yeniden yerleştirme amacıyla kullanılması, bu çabaların hem üye devletler arasındaki hem de kitlesel göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalan üçüncü ülkelerle olan dayanışmanın somut birer ifadesi olması itibariyle Komisyonun mevcut politikasına da uygundur. Yer değişiminden yeniden yerleştirme programına aktarılan 54,000 kişilik kontenjan, mevcut Konsey kararı kapsamındaki tahsis edilmemiş taahhüt rezervinden oluşmaktadır.

Ön bilgi

2015 yılında Komisyon, Üye Devletler ile komşu ülkelerin karşı karşıya bulundukları mülteci krizinin aşılması için kararlı bir adım atmıştır. Avrupa göç politikası tarihinde Komisyon ilk kez, ciddi baskı altında bulunan Üye Devletlerdeki kesin uluslararası koruma ihtiyacı içindeki 160,000 kişinin AB içerisinde yer değiştirmeye ilişkin iki Konsey kararı teklif ederek Üye Devletler arasında somut bir dayanışma sergilemiştir.  Üye Devletler içerisinde yerleştirmeye ilişkin ikinci karar kapsamında, ayırılmış bulunan 120,000 kişilik yerden 54,000'i henüz bu plan kapsamında tahsis edilmemiştir.       

Aynı zamanda, küresel göç krizinin kapsamlı şekilde ele alınması ve krizden eşit ölçüde etkilenmiş olan üçüncü ülkelerle dayanışma gösterilmesi amacıyla, Komisyon bir AB yeniden yerleştirme planı teklif etmiş etmiştir. Bu teklifin ardından Üye Devletler 20 Temmuz tarihinde kesin uluslararası koruma ihtiyacı içindeki 22,504 kişinin yerleştirilmesine ilişkin anlaşmaya varmıştır.     

29 Kasım 2015 tarihindeki Türkiye ile AB Liderleri Zirvesi'nin ardından AB-Türkiye Eylem Planı kabul edilmiştir. Artan mülteci sayısı karşısında Türkiye'ye destek olmayı ve gerçekten koruma ihtiyacı içerisindeki insanların Avrupa'ya güvenli ve yasal biçimde gelmelerini sağlamayı amaçlayan gönüllü insani kabul programı, planın önemli araçlarından bir tanesini oluşturmaktadır.   

16 Mart 2016 tarihinde Komisyon, mevcut zorluklar ve bu programların daha iyi uygulanmasına ilişkin önerilerin yer aldığı, AB içerisinde yer değiştirme ve AB'ye yerleştirme raporunun ilkini kabul etmiştir. Komisyon, Üye Devletler'e AB içerisinde başka ülkelere ve AB'ye yerleştirme çabalarını hızlandırma çağrısında bulunmuştur. 16 Mart 2016 tarihinde de Komisyon, 1:1 geri kabul ve yerleştirme planı dahil olmak üzere Göç Krizinin aşılmasında AB-Türkiye işbirliğinin geliştirilmesine ilişkin altı ilkenin ortaya konulduğu bir Tebliği kabul etmiştir.   

Daha fazla bilgi için

Proposal for a Council Decision amending Council Decision (EU) 2015/1601 of 22 September 2015 establishing provisional measures in the area of international protection for the benefit of Italy and Greece

Communication from the Commission to the Council and the European Parliament: First report on relocation and resettlement

FACTSHEET – Relocation and resettlement

Council Decision on the relocation of 40,000 people from Italy and Greece

Council Decision on the relocation of 120,000 people from Italy and Greece

Basın açıklaması: A Voluntary Humanitarian Admission Scheme with Turkey for refugees from Syria

Commission Recommendation for a Voluntary Humanitarian Admission Scheme for Refugees from Syria staying in Turkey

Council Conclusions on Resettlement of 20,000 persons in need of international protection

The European Agenda on Migration