Karadeniz’in mavi ekonomisi konulu Konferans: paydaşlar, işbirliğini sürdürmek ve derinleştirmek üzere Odesa’da bir araya geliyor.
Karadeniz’in mavi ekonomisi konulu Konferans: daha iyi bir bütünleşmeye doğru
Odesa, 14 Haziran 2016
Basın Duyurusu
Karadeniz paydaşlarının katıldığı “Karadeniz’in mavi ekonomisi: daha iyi bir bütünleşmeye doğru” başlıklı üst düzey konferansın açılışı, Avrupa Komisyonunun Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan sorumlu Üyesi Karmenu Vella ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı Volodymyr Kistion tarafından bugün Odesa’da yapıldı.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen yıllık etkinlik, Karadeniz’i ilgilendiren deniz ve denizcilik konularının derinlemesine ele alınmasına imkan tanıyor. Böylelikle, katılımcılar (Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerden hükümet temsilcileri, politika yapıcılar, araştırmacılar ve özel sektör paydaşları) mavi büyüme çerçevesinde geride kalan yıl içinde yapılan çalışmaları ve elde edilen sonuçları değerlendiriyor; başarılı denizcilik girişimlerini diğer katılımcılarla paylaşarak sahadakilerden fikir alabiliyorlar. Konferansın amaçlarından birisi de sektörler ve menfaat grupları arasında ortaklıkların inşa edilmesine yardımcı olmak. Bu tür ortaklıklar ekonomik getirilerin kıyı toplulukları ve kıyı ülke ekonomileri açısından azami düzeye çıkartılmasında önemli bir rol üstlenebiliyor.
Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonunun Çevre, Denizcilik ve Balıkçılıktan sorumlu Üyesi Karmenu Vella deniz potansiyelinin sürdürülebilir kullanımı için işbirliğine dayalı bir yaklaşıma duyulan gereksinimi vurgulayarak şunları ifade etti: "Avrupa Birliğinde bizler denizcilik politikası açısından entegre bir yaklaşımı benimsemiş bulunuyoruz. Bu yaklaşım tüm “deniz sistemini” dikkate alarak yerelden uluslar üstü deniz havzası düzeyine uzanan farklı sektörlerin birbirleriyle iletişim kurmasını gerektiriyor. Baltık, Adriyatik ve Adriyatik-İyon denizlerinde edindiğimiz deneyimler, taraflar birkaç pragmatik alanda birlikte ve yapısal bir yaklaşımla çalışmaya karar verdiğinde bölgedeki yatırım ikliminin de iyileştiğini gösteriyor. Daha iyi hale gelen yatırım iklimi de yeni girişimleri, yeni iş imkânlarını ve ekonomik büyümeyi de beraberinde getiriyor."
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Volodymyr Kistion konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Entegre bir denizcilik politikası, bugün Karadeniz bölgesinde karşı karşıya bulunduğumuz çok yönlü sorunlara ortak etkili bir karşılık ve yükselen "mavi ekonomi" fenomeni kapmasında ortaya çıkan yeni fırsatların gerçeğe dönüştürülmesi için bir araç haline gelebilir. Ukrayna, kıyı bölgelerinde sistemik reformların hızlandırılması ve ortak vizyon, değerler ve ilkeler temelinde uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla ilri düzeydeki AB uzmanlığından faydalanma konusunda isteklidir."
Karadeniz Avrupa ve Asya arasında önemli bir ulaşım koridoru, turizm merkezi ve işbirliği ve sağlıklı bir rekabet ortamı sunan yükselen bir Pazar olup, Asya, Avrupa ve Orta Doğu arasında aynı zamanda stratejik bir bölge olan Karadeniz'in Odesa, Köstence, Varna ya da İstanbul gibi kentlerde yeterince görünür durumdaki mavi ekonomisi büyük potansiyel taşımaktadır. Ancak, mavi ekonominin büyümesi için bazı hususların çözümlenmesi gerekmektedir: örneğin altyapıların yenilikçi ve küresel ekonomiye uyumlu hale getirilebilmesi ve ortak mirasa erişimin arttırılması, üst kalitede hizmet sunumu ve güvenliğin en uygun şartlara getirilmesi için atılabilecek adımlar vardır.
Konferans, tüm ilgili tarafların katılımını sağlayarak, işbirliği kanalları yaratarak ve sürdürülebilir çözümlere zemin hazırlayacak finansman imkanlarını belirleyerek bu güçlükleri ortadan kaldırmanın yollarını aramaktadır.
Ön bilgi
Üst düzey paydaş konferansları döngüsü Ocak 2014'te Bükreş'te başlatılmış ve Mart 2015'te Sofya'da devam ettirilmiştir. Karadeniz'e kıyısı olan Devletler Ukrayna, Moldova Cumhuriyeti, Gürcistan, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'dır.
Daha fazla bilgi için
Tebliğe aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz: ec.europa.eu/fisheries/cfp/fishing_rules/tacs/index_en.htm