Hayallerinin Peşinde: AB İstihdam Projesi CNC Teknisyeni Erdem Aktaş'ı Nasıl Makine Boyacısına Dönüştürdü?

Bu, çocukluğundan beri otomobil boyacısı olma hayali kuran genç bir adamın; Erdem Aktaş’ın hikayesi. Onun hayallerine yaklaşmasına yardımcı olan ise AB’nin NEET Programı kapsamındaki bir istihdam projesi.

 

“Çocukken sürekli araba oyunları oynardım. İnternette araba boyama videolarını izlerdim: tabancalarla arabaların üzerine boya atarlardı, makinelerle parlatırlardı, çok güzel olurdu arabalar” diyor.  

neet

Erdem Aktaş işini severek yapıyor

Aktaş meslek lisesinin makine teknolojisi bölümünü bitirdikten sonra iki farklı işyerinde CNC (bilgisayar kontrollü makine) teknisyeni olarak çalışmış. Ancak her iki iş yerindeki kötü çalışma koşulları nedeniyle burada yaptığı işleri sevmemiş.

Remote video URL

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın AB tarafından finanse edilen 'NEET Makine Sektörünü Geleceğe Taşıyor' projesini internette görmüş ve daha iyi bir iş bulmaya yardımcı olacak sertifikalar alma düşüncesiyle başvurmuş.

Aktaş 5 hafta süren dersleri şöyle anlatıyor: “Dersler lisede gördüklerimden farklıydı. CNC kullandık. Makina parçalarını, malzemeleri öğrendik. Ayrıca kişisel gelişim dersi aldık.” 

neet

Erdem AB projesi ile çocukluk hayaline bir adım daha yaklaştı

Boyahaneden etkilendi

CNC stajı yapmak için gittiği bir dondurucu fabrikasında ise boyahaneyi gördükten sonra Genel Müdür Murat Kurtalan’ın kapısını çalmış. Çünkü fabrikanın boyahanesi araba boyahanelerine çok benziyormuş ve aynı teknik kullanılıyormuş. Devamını şöyle anlatıyor Murat Kurtalan:

“Ben sizde CNC stajı değil de boyahane stajı yapmak istiyorum, dedi. AB ile yapılan anlaşma çerçevesinde bunun mümkün olup olmadığını sordum EBSO’ya. Mümkün olduğunu söylediler. Kendisine şans verdik ve çalışmasından çok memnun kaldık.”

neet

Genel Müdür Murat Kurtalan

Stajın ardından Kurtalan, ustabaşı Mehmet Emin Yavaş’a Aktaş hakkındaki fikrini sormuş. “Kendisinden çok memnun olduğumu söyledim ve burada çalışmaya devam etmesini önerdim. Bir söylediğimizi ikiletmiyor. Çocukluktan beri otomobille ilgilendiği için eli yatkın bu işlere. İleride burada ustabaşı olabilir” diye anlatıyor Yavaş.

neet

Ustabaşı Mehmet Emin Yavaş

Erdem Aktaş şu anda stajını tamamladığı fabrikada çalışıyor ve bir gün hayali olan araba boyacılığına geçmeyi umuyor.

“Bence bu işin en üst noktası araba boyacılığı. Benim de işi öğrendikten sonraki hedefim kendi otomobil boyama atölyemi açmak. NEET Projesi benim hayatımı değiştirdi. Bu projeye katılmasaydım, sevmesem de CNC teknikeri olarak çalışacaktım. Ama şimdi çok güzel insanlarla çalışıyorum ve boya işini severek yapıyorum” diyor. 

neet

Mesleği öğrendikten sonra hedefi kendi araba boya atölyesini açmak

Nitelikli personel en büyük ihtiyaç

AB tarafından finanse edilen Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı kapsamındaki proje hakkında EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Akdaş şöyle konuşuyor: 

Sanayimizin en büyük ihtiyacı nitelikli eleman. AB ile iş birliği içinde bunun gibi projelerle sanayimizin ihtiyacı olan insan kaynağını karşılamaya ve ülkemizin refahını artıracak nitelikli personeli yetiştirmek için benzer etkili projeler geliştirmeye devam edeceğiz.” 

neet

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Akdaş

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski ise gençlerin çalışma hayatına katılmasının önemine dikkat çekiyor: “Gençler sadece ülkelerin değil, aynı zamanda dünyanın da geleceğini temsil ediyor. AB, Türkiye’deki gençlerin güçlendirilmesini ve her alanda iş gücüne katılmasını destekliyor. Projenin başarısından memnuniyet duyuyoruz.” 

neet

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Hans Ossowski

Proje hakkında

AB tarafından finanse edilen 325 bin avro bütçeli proje, 18-29 yaş arası kişilerin makine teknolojileri sektöründe istihdam edilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Öğrenciler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğiyle seçildi. 17 gün boyunca 15 öğretmene Almanya’da eğitim verildi ve bu öğretmenler de 75 genci eğitti. Eğitimler, proje kapsamında laboratuvarı yenilenen Konak Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde verildi. Eğitim ve stajın ardından ise öğrenciler mesleki yeterlilik belgelerini aldı. Üçü kadın 23 kursiyer EBSO’ya bağlı firmalar tarafından istihdam edildi.

AB-Türkiye iş birliğine ilişkin hikayeler