Eurobarometre: Avrupalı çocuklar online risklerle başa çıkmada kendilerine fazla mı güveniyor?

 

Ebeveynler, 13 yaşındaki kızları internette sörf yaparken ona güvenebilirler mi? Ya da 11 yaşındaki oğullarının cep telefonu konuşmalarının güvenli olduğundan eminler mi? Komisyon’un Avrupa’nın dört bir yanından çocuklarla yaptığı bir araştırma, onların yeni iletişim araçlarını nasıl kullandıklarını inceliyor.

 

Avrupa Komisyonu’nun Bilgi Toplumu ve Medyadan sorumlu üyesi Viviane Reding, “Bu araştırmada, Avrupa çapında çocuklara online teknolojileri nasıl kullandıkları, internette eğlence ve okul için ne kadar zaman harcadıkları, ve risklerle nasıl başa çıktıkları direkt olarak ilk kez soruldu,” dedi. Eurobarometre’nin niteliksel araştırmasında, 27 AB Üye Ülkesine ek olarak Norveç ve İzlanda’da, 9-10 ve 12-14 yaşlarındaki çocuklarla görüşüldü. Çocuklara, online teknolojileri nasıl kullandıkları, internet ve cep telefonu kullanırken karşılaştıkları problem ve risklere nasıl tepki gösterdikleri kapsamlı olarak soruldu.

 

Araştırma, tüm Avrupa’da çocukların teknolojileri çok benzer şekillerde kullandıklarını gösteriyor. Oyunlar, sörf ve iletişim temel online aktiviteler olarak sayılırken, mesaj yazma ve ebeveynler ile arkadaşlarla konuşma, genç cep telefonu kullanıcılarında başlıca aktiviteler. Çoğunluk, interneti günde bir çok kez kullanıyor ve de kişisel cep telefonuna sahip. Cep telefonu kullanımı daha özgür ve daha az denetlenebilirken, internet kullanımı, bir dereceye kadar ebeveynler tarafından sınırlanabiliyor.

 

Sonuçlar gösteriyor ki, dünyada çocuklar olası online risklerin (örneğin güvenlik, virüsler, istenmeyen içeriğe erişim, kimlik çalınması ve yabancılarla tehlikeli olabilecek iletişim gibi konuların) bilincinde. Birçoğu da almaları gereken zorunlu önlemlerin farkında.

 

Her ne kadar gençler riskleri ve önlemleri biliyorlarsa da, çoğunluğu sorunu kendileri veya arkadaşlarıyla çözmeyi tercih ediyor ve en ciddi durumlarda ancak son seçenek olarak aileleriyle konuşuyorlar.

 

Daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

 

Çocukların online teknolojileri kullanımı ile ilgili Eurobarometre sonuçları