Avrupalılar az gelişmiş ülkeler için daha fazlasını yapmak istiyor
Avrupa Komisyonu’nun araştırmasına göre, çoğu Avrupalı gelişmekte olan ülkelerdeki yoksulluğun azaltılmasını önemli öncelikler arasında görüyor:
Birleşmiş Milletlerin öncülüğünü yaptığı Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleştirilmesinde kritik bir ara-değerlendirme öncesinde yapılan araştırma, bu önceliklerin Avrupa kamuoyu tarafından da benimsendiğini ortaya koyuyor. Avrupalıların yüzde 66’sı, gelişmekte olan ülkelerdeki yoksulluk ve açlığı azaltmayı ilk öncelikleri olarak görüyor.
Araştırma sonuçlarına göre, Avrupalıların yüzde 46’sı, HIV / AIDS, sıtma ve diğer hastalıklarla mücadeleyi öncelikler arasında ikinci sıraya koyuyorlar. Aynı araştırma’da, Avrupalıların en fazla yardıma ihtiyacı olan bölge olarak Sahra-altı Afrika beliriliyor. (%64)
Kalkınma ve İnsani Yardımdan Sorumlu Komisyon Üyesi Louis Michel’e göre bu sonuçlar, Avrupalıların ve elbette Avrupa Komisyonu’nun insani yardıma verdiği önemin altını çiziyor.
Michel, “Geçen yıl her AB vatandaşı başına 100 Euro’dan fazla bir miktar resmi kalkınma yardımına ayrılmıştı. Daha fazla yardımda bulunmak, bu yardımları daha etkin hale getirmek, aramızdaki eşgüdümü arttırmak ve ticaret ve çevre gibi başka alanlarla tutarlılığı sağlamak: 2015 itibariyle Binyıl Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesine bu yolla katkı yapabiliriz,” ifadesini kullanıyor.
Araştırma, AB vatandaşlarının kalkınma yardımı öncelikleri konusunda genelde iyi tanımlanmış fikirlere sahip olduklarını gösteriyor. AB vatandaşlarının % 66’sı yoksulluğun azaltılmasını en öncelikli üç konu arasında sayıyor.
Avrupa Birliği vatandaşları, zengin ülkelerin daha fakir ülkelere yardım sağlamalarını “yararcılık” ya da pragmatizm ile ilişkilendiriyor. AB vatandaşlarının %28’i küresel istikrarı kalkınma yardımının temel güdüsü olarak belirtirken diğer bir %28 de bağış yapan ve alıcı ülkeler arasında artacak ticaret ilişkiler sonucu doğacak iktisadi faydaları yardım nedeni olarak görüyor.